Home » Evolutie » 18 acte de bunătate care vor face pe cineva fericit astăzi

“Bunătatea, dreptatea, omenia: nişte minorităţi.” (Viorel Mitea)

Inspirat de nişte rânduri scrise într-un blog de renume, m-am gândit să scriu un articol în spiritul acestei perioade:

“18 acte de bunătate care vor face pe cineva fericit astăzi.”

Se spune că atunci când fiecare va începe să facă un act de bunătate ZILNIC, lumea s-ar putea îndrepta către ceva măreţ.

Înainte de a începe cu lista propriu-zisă încep cu nişte clarificări:

– Actele de bunătate se pot face indiferent de perioada din an, de loc, de vârstă.

De ce să aştepţi sărbătorile de iarnă dacă poţi face ceva astăzi din toată inima?

– Să ajuţi în special dacă ţi se cere. Atunci când insişti să ajuţi pe cineva mai mult decât persoana însăşi se ajută, este momentul să-ţi pui nişte întrebări cu privire la ce se întâmplă acolo.

Cosmin îţi explică în articol de AICI: “5 motive pentru să nu ajuţi dacă nu ţi se cere”.

Puţină decenţă şi când spun asta mă refer la acele acte de bunătate pe care le fac fără să aştept nimic în schimb şi într-un mod cât mai discret. Din acel punct mă las în seama universului.

Să-i faci pe cei din jurul tău fericiţi poate să fie cea mai scurtă cale către propria fericire!

De ce să faci asta?

❶. Efectul de bumerang. Intenţia ta poate este alta atunci când faci un gest de bunătate, însă contribuţia ta de a face o persoană fericită se întoarce cumva înapoi atâta timp cât ai încredere în puterea sincronicităţii. Am dat 3 exemple în articolul de AICI.

❷. O viaţă cu mai puţine regret şi spunând asta te întreb dacă îţi aminteşti să-ţi fi părut rău că ai făcut un cadou? Puţin probabil.

❸. Vei simţi un sentiment aparte, fericire şi vei răspândi asta mai departe, celor din jur.

După cele de mai sus cum facem un act de bunătate? Cum putem lumina ziua cuiva în cel mai uşor mod posibil?

Există o multe de variante şi ţine de creativitatea ta. Lista cu cele 18 acte de bunătate rapide şi aproape GRATUITE:

1. Încurajează. Uneori este greu să rămâi pozitiv în momentele acele dificile, pe care viaţa ţi le aruncă în cale. Atunci când cineva este în această situaţie ai posibilitatea să oferi o rază de lumină şi să-i reaminteşti să caute soluţia.

2. Oferă o îmbrăţişare. La momentul potrivit poate face ziua cuiva mai bună. Se spune că reduce stresul, că-ţi luminează gândurile şi starea în câteva clipe.

3. Ţine uşa pentru cineva. Într-o lume parcă tot mai grăbită oferă câteva secunde pentru un zâmbet larg din partea celuilalt.

4. Adu o cană de cafea/ceai. Data viitoare când mergi să-ţi cumperi o cafea sau un ceai la pachet, cumpăra una în plus pentru un coleg de la birou/ de la curs sau chiar cuiva de pe strada îngheţat.

5. Zâmbeşte. Atunci când zâmbeşti unui necunoscut acesta fie îţi răspunde înapoi cu un zâmbet sau se va simţi un pic stânjenit. Încercarea de a face ziua mai bună cuiva este mereu binevenită.

6. Oferă-ţi timp pentru a avea grijă de copilul unor prieteni dragi. Poţi chiar să cumperi un cupon cu o dădacă de ajutor, să le găteşti o masă caldă sau să te oferi să-i ajuţi cu hainele murdare. Aşa părinţii vor avea un pic de timp pentru ei.

7. Doar ascultă. Permite-i persoanei din faţa ta să spună ce are nevoie, fără să o întrerupi.

8. În trafic, permite cuiva să treacă în faţa ta. Chiar astăzi îmi povestea un prieten cum a făcut trecerea, de la cel care în Bucureştiul acela grăbit rar permitea cuiva să treacă în faţa lui şi acum i se pare ceva la ordinea zilei.

9. Un compliment sincer şi la context. Funcţionează cel mai bine atunci când scoţi în evidenţă o trăsătură de caracter sau scoţi în evidenţă o reuşită de moment.

10. Distribuie mai departe ce ai descoperit pe internet. Poate să fie acest articol dacă îl consideri util, un filmuleţ amuzant sau ceva ce este de ajutor.

11. Spune o glumă sau o poveste amuzantă. Aşa poate poţi detensiona o atmosfera încărcată şi dacă ceilalţi chiar ajung să râdă este un bonus.

12. Oferă o porţie din talentul tău. Poate eşti un bun pictor şi poţi foarte uşor să faci un portret cuiva. Fă-l pe moment şi dăruieşte-l cu dragă inimă.

13. Fii un conector, arată-le că pot conta pe tine. Atunci când cei dragi sunt la necaz în loc să o iei la fugă în direcţia opusă, fii acolo prezent cu o vorbă bună, o recomandare sau chiar să-i direcţionezi către anumite persoane care i-ar putea ajuta.

14. Alege ce faci cu cărţile citite. Le poţi păstra în bibliotecă până se pune praful pe ele sau le poţi dărui un prieten pasionat sau unei biblioteci.

15. Lasă un bacşiş generos. Ai observat că cel care te-a servit a avut o zi aglomerată şi atunci intri tu în scenă cu un bacşiş generos. Sigur îşi va descreţi fruntea un pic.

16. Renunţă la telefon. Atunci când eşti cu părinţii, prieteni,.. petrece timp de calitate cu ei şi renunţă la tehnologie pe cât posibil.

17. Iartă pe cineva care aparent ţi-a greşit. Fii tu cel înţelegător într-o situaţie tensionată, iartă şi evită să mai menţionezi acel subiect.

18. Empatizează. Aminteşte-ţi să fii mai blând cu cei din jur, au şi eu provocările lor de la viaţă.

Pentru cei care vor o listă şi mai largă de idei, AICI este un articol cu 101 acte de bunăvoinţă.

Ceva în încheiere de reţinut:

“Bunătatea este limbajul pe care surdul îl poate auzi şi orbul îl poate vedea.” (Mark Twain)

Cu privilegiu de a scrie aceste rânduri,
Sorin Mihu

PS: Era să uit să întreb care exemple din lista de mai sus crezi că merită o încercare şi ce completări ai mai face din experienţa ta?

Citeste inca un articol pentru progresul tau:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *