Home » Evolutie » Atenţiune, ce se ascunde în spatele încrederii?

Ţi-ai strâns vreodată pumni cu putere, cu  dorinţa  să laşi frica de a face ceva nou deoparte şi să evoluezi cu adevărat?

Oricare ţi-ar fi frica actuală ţi s-a spus că “tot ce ai nevoie este un pic de încredere“, indiferent de drumul pe care vrei sa pornesti acum. Huh

Au fost multe cazurile în care am muncit cu greutate, să mă înarmez cu adrenalina şi emoţia necesară pentru a obţine “încrederea necesară“…

… ca în final să fiu FRUSTRAT . M-am simţit nervos atunci când am fost nevoit să repet aceeaşi paşii acum câteva săptămâni în drumul evoluţiei mele, în viaţa de zi cu zi.

Există însă o alternativă la acest circuit de creştere a securităţii personale şi am să explic pe cât posibil de ce încrederea este lipsită de valoarea şi

“CUM SĂ DEVII O PERSOANĂ NECLINTIT DE CURAJOASĂ…

Capcana increderii

“Încrederea” este unul dintre cele mai dezbătute subiecte în prezent, ne este predicată, împachetată şi ne este descrisă ca fiind soluţia pentru marea majoritate a problemelor noastre:

 •     Ai nevoie de încredere să faci primii paşi în viaţă;
 •    Ai nevoie de încredere ca  să câştigi bani ;
 •     Ai nevoie de încredere ca să-ţi înfrunţi şeful/şefa;
 •     Ai nevoie de încredere să atragi oameni de calitate;
 •     Ai nevoie de încredere pentru a fi un om de succes pe toate planurile vieţii.

Citind cele de mai sus care crezi că cea mai atractivă şi esenţială calitate pe care o poţi avea?

Ai ghicit: încrederea.

În acelaşi timp sunt un pic suspicios cu privire la puterea copleşitoare a încrederii.

DE CE?

Pentru că încrederea este diferită de fiecare dată şi cu greu poate să fie constantă pe tot parcursul vieţii noastre.

Chiar şi cei mai încrezători oameni au momente când se îndoiesc de abilităţiile  lor atunci când sunt într-o situaţie nouă de viaţă, un interviu pentru un job important, sau când întâlnesc o persoană atractivă  pe care vor să o impresioneze.Wink

Jonglam cu momentele, când ne simţim plini de putere  şi cele în care ne simţim doborâţi de necazurile vieţii şi fără noroc. Toţi avem zile, luni sau chiar ani (deşi mă îndoiesc) mai buni în care simţim că avem încrederea necesară să mutăm munţii din loc.

În acelaşi timp suntem atât de des întrerupţi de alte evenimente care fac să se distrugă încrederea aceea pentru care am muncit din RĂSPUTERI.

Dacă te bazezi doar pe încredere în vederea câştigării de bani, a unei persoane atractive, a unui job sau doar pentru a interacţiona cu ceilalţi, rezervele personale de energie vor scădea treptat.

Motivul pentru care se întâmplă acest lucru: încrederea se bazează pe o presupunere că toate lucrurile vor fi bune, sau obiceiul de a fi prea atent în viaţă.

În momentul  în care te loveşti de un eşec însă, marea majoritate revin în aceeaşi poziţie iniţială de unde au plecat şi au nevoie să investească şi mai mult timp să construiesca încrederea respectivă.

Şi acum îmi amintesc că acum ceva timp am început să merg la o sală de gimnastică pentru nişte exerciţii de corectarea a spatelui. Am găsit puterea şi încrederea necesară să mă ţin de treabă de 3 ori pe săptămână până în momentul în care profesoara mea de acolo a avut un mic accident, lucru care m-a oprit din dezvoltarea obiceiului. În momentul când am căutat după o perioadă să-mi reiau obiceiul provocarea a fost mult mai mare pentru a reuşi.

Poţi să mă numeşti SCEPTIC, dar încrederea este prea puţin probabil să fie o bază solidă pentru orice dezvoltare personală şi motivul pentru care este aşa şubredă în calea evoluţiei, este că încrederea este conectată EMOŢIILOR.

Există O STARE pe care o testam de mai multe ori. Să utilizăm emoţiile pozitive, pentru a învinge temerile noaste cele mai mari cu care ne confruntăm zilnic:

 •     Teamă de a fi judecat de cei din jur;
 •     Teamă de a vorbi în public;
 •     Teamă de eşec;
 •     Teamă chiar şi de succes.

Acesta stare specială apare atunci când căutam să adunăm destulă putere din punct de vedere emoţional în aşa fel încât să evităm orice provocare care ne ameninţă şi ne scoate din zona de confort.

Dacă ai văzut vreodată pe cineva pregătindu-se mental înainte de a avea de depăşit o provocare viitoare vei înţelege la ce mă refer.

Gândeşte-te la toţi spectatorii de sporturi care sar şi cânta plini de entuziasm înainte de meci, cum cântăreţi înainte de a cânta în faţa fanilor au nişte ritualuri de pregătire, sau cum chiar tu care te-ai rugat la divinitate pentru viaţa ta înainte de examenele finale sau înainte de un interviu important.

Hmmm… am făcut asta înainte de examenul de conducere! Smile1

Oare oamenii de succes chiar se expun acestui joc emoţional teribil de fiecare dată când au o nouă provocare în viaţa lor pentru a obţine ceea ce îşi doresc fie că este evoluţia personală,  jobul dorit sau să-şi găsească jumătatea???????

Te-am făcut curios cu privire la motivul pentru care încrederea este o mare capcană??

Te-am făcut curios cu privire la care ar putea fi soluţia??????

Aştept un comentariu la acest articol despre cum vezi încrederea şi care crezi că este în viziunea ta o posibilă soluţie. Apoi vin cu SUGESTIA mea în articolul urmator, aşa că stai aproape.

Ceva îmi spune că gândeşti diferit ca mine, uimeste-mă.

Sorin Mihu

PS: Te invit  să-i dai un share la toţi cunoscuţi tăi care crezi că se lovesc de capcana încrederii.

Citeste inca un articol pentru progresul tau:

4 thoughts on “Atenţiune, ce se ascunde în spatele încrederii?

 1. […] HomeCine sunt eu?Contact evolutiaperfecta.ro Follow Me Despre Mine.Despre Tine…sau cum facem o plimbare prin viata cu toti ← Atentiune, ce se ascunde in spatele increderii? […]

 2. gratian says:

  super exemplul cu ritualul…
  abia astept sa vad ce sugerezi…
  nu intr-un articol viitor…
  in urmatorul, ca sunt curios!

 3. […] de viaţă a început să se schimbe uşor. Am început să-mi formez noi obiceiuri. Să lucrez la încrederea în sine. Să ies din casă şi să acţionez mai mult decât am făcut-o până […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *