Home » Evolutie » 10 motive pentru care “călătoria” este mai importantă decât “destinaţia.

“Cea mai preţioasă călătorie este aceea către sufletul nostru, către noi înşine. Călătorie ce o facem în singurătate.” (Mircea Eliade)

În fiecare început de an  parcă este o întreagă frenezie în jurul dorinţelor personale. Eşti întrebat ce obiective (ţinte) ai şi inevitabil ajungi la un moment dat să te gândeşti la asta.

Ce-mi doresc să fac în acest an? Cum pot să fac să am parte de cel mai bun an posibil? Care este planul de acţiune şi ce conţine?

Mi-au trecut pe la ureche  următoarele“dorinţe”:

– să călătoresc mai mult în jurul acestui minunat pământ.
– să iubesc mai mult.
– să fiu o mamă mai bună.
– să sar cu paraşuta.
– să finalizez cursurile de programare începute anul trecut.
– să mă detaşez de turmă, să fac lucrurile în felul meu.
– să-mi cresc veniturile.
– să învăţ o limbă străină.
– să-mi dezvolt un proiect personal.
– să trec peste frica de apă şi să învăţ înot.
– ….
Le mai condimentezi un pic cu gândul la reclamele mişto de la televizor. Mai arunci o privire în curtea  vecinului. Confuzia şi nesiguranţa  îţi dau târcoale. Urmăreşti postările  colegilor pe Facebook şi pozele retuşate. Îţi imaginezi ce vor spune ceilalţi  dacă faci ceva “greşit”.  Vizionezi un film siropos. Ai o doză mare de aşteptări de la tine şi ce la cei din jur şi  aştepţi cu nerăbdare să tragi linie, să ajungi la destinaţie, să ajungi în vârf de munte, să simţi gustul victoriei.

Este în regulă să ai nişte ţinte. Poate te numeri printre cei care au trecut peste distragerile începutului de an şi deja ai bifat o parte din punctele de pe lista de “obiective”.

Dacă le-ai bifat, sigur ai ajuns la întrebarea: “CE URMEAZĂ DE AICI? CE FAC ÎN CONTINUARE?!”

Exemplu: Îţi propui să urci pe Vârful Moldoveanu, cel mai înalt punct din România. După un timp şi serioase eforturi, ajungi acolo sus. Simţi aerul rece şi te bucuri de privelişte. Cobori de pe munte şi o parte din tine vrea din nou să simtă aceea emoţie.

Aceste rânduri se vor un mic avertisment: “călătoria” este mai importantă decât “destinaţia”.

Calatoria

Lista cu cele 10 motive care întăresc afirmaţia de mai sus:

Motivul 1. Priveşti mai degajat în urmă şi renunţi la o parte din bagaj.

Îţi este mult mai uşor să faci pace cu ceea ce s-a întâmplat deja. Treci peste dureri, eşecuri şi trecutul devine un prieten de nădejde prin lecţiile învăţate.

Motivul 2. Îţi stabileşti cu uşurinţă priorităţile.

Circulă în lumea modernă un termen numit “programare socială”. Se referă la etapele pe care parcurgi în viaţă şi la ce ar “trebui” să faci. Fie că eşti un copil care abia a început să vorbească, fie că ai trecut de o vârstă (51) există o direcţie prestabilită pentru tine din acel punct.

Apoi îţi aminteşti de unicitatea ta şi că este important să acorzi atenţie la “ce om eşti” acum şi la “ce om devii”.

Motivul 3.  Accepţi mai uşor locul unde eşti şi apreciezi prezentul.

Poţi arunca acum o privire atentă în jurul tău. Fie că te bucură sau te întristează, locul în care eşti acum este cel mai bun pentru tine. Este adevărat că poţi să-l schimbi treptat şi asta ţine doar de tine.

“Suntem cu toţii diferiţi. Oricât de grea ar părea viaţa, mereu există ceva ce poţi face şi în care poţi reuşi. Atâta timp cât există viaţă, există speranţă.”(Stephen Hawking)

Motivul 4. Cauţi pacea interioară.

Este un stadiu în care-ţi pui întrebări din ce în ce mai multe şi cu cât ajungi să simţi mai des pacea interioară, cu atât eşti mai aproape de adevărul acela atât de căutat şi care este de cele mai multe ori la mijloc.

Motivul 5. Eşti deschis să înveţi lucruri noi şi să renunţi la altele.

Te invit dacă ai ocazia să urmăreşti un copil până în jurul vârstei de 10 ani. Majoritatea dintre ei sunt neînfricaţi când este vorba de activităţii noi, sunt curioşi să afle lucruri noi şi sunt preocupaţi în special să experimenteze.

Experimentul de mai sus presupune să-ţi tragi propriile concluzii, să renunţi la mentalităţile care te trag în jos, să ai deschidere la nou, punând la îndoială ce ai auzit, văzut, simţit.

Motivul 6. Te ridici mai repede atunci când viaţa te loveşte.

Doar acest punct poate face diferenţa. Viaţă vine la pachet cu o colecţie de momente dureroase, uneori prea multe şi să stai să te plângi prea mult, să învinovăţeşti pe unul sau pe altul s-ar putea să te afunde şi mai mult în prăpastie.

Dacă ai privi “problemele” tale actuale dintr-o galaxie îndepărtată, cât de mari  sau mici ar fi? Ar fi vizibile?

Viaţa va începe pentru tine când o începi tu. Ridică-te!

Motivul 7. Oferi o doză de energie/ bunătate.

Îţi încarci bateriile pe toate planurile şi ajungi la un moment dat când vei simţi o nevoie firească de a dărui din ceea ce ai acumulat. Am enumerat 18 acte de bunătate şi ţine de tine, să le alegi pe cele care ţi se potrivesc.

Motivul 8. Îţi urmezi destul măreţ.

Înţelegi mult mai bine legătura ascunsă dintre gând, obiceiuri şi destinul tău măreţ. Vorbele goale capătă sens şi zilele întunecate devin mult mai luminoase indiferent ce-ţi iese în cale.

Înţelegi că eşti mai mult decât contul din bancă, familia, locul de muncă, casa pe care o ai.

Motivul 9. Respecţi viaţa şi permiţi momentului să te prindă.

Mă îndoiesc că auzi pentru prima oară aceste cuvinte: “Trăieşte clipa.” S-ar putea să fie exact invers şi până îţi dai seama care este ordinea, rămâne să respiri (conştient), să simţi, să te bucuri de fiecare pas în pare. Este un privilegiu şi încă îl ai.

Motivul 10. M-am împotmolit.

Înainte să scriu articolul efectiv mi-am notat ideile principale pe o foaie de hârtie. În momentul în care am ajuns la punctul 10 m-am împotmolit şi mi-a trecut prin minte să te întreb pe tine cu ce ai completa lista de mai sus.

În loc de încheiere…

Nişte cuvinte înţelepte spuse de Constantin Brâncuşi.

“Trebuie să încerci necontenit să urci foarte sus, dacă vrei să poţi să vezi foarte departe,  iar a “vedea” în depărtare este ceva, însă a ajunge acolo este cu totul altceva.”

Sorin Mihu


Intră în discutie printr-un comentariu.

photo by:

Citeste inca un articol pentru progresul tau:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *