Home » Evolutie » 7 lecţii de învăţat dintr-un curs de CORE EXTREME

“Uneori îţi înveţi nişte lecţii prea devreme şi apoi le uiţi, unele le înveţi la momentul potrivit şi rămân acolo sau poţi să treci prin viaţă fără să te bucuri de ele.” (Mihu Sorin)

Lecţiile de viaţă sunt la tot pasul şi de cele mai multe ori trecem pe lângă ele fără să le observăm.

Mergeam de ceva timp la sala de antrenament şi în fiecare vineri îi priveam pe cei care mergeau la un curs de fitness numit: “CORE EXTREME”.

Ignoratul din mine credea că este ceva uşor şi dacă este aşa de ce să-mi bat capul.

Ignoranţa are preţul ei, eşti dispus să-l plăteşti?!

Acum mai bine de un an de zile am decis să mă alătur celor care participau la acel curs de 45 de minute.

Cursul presupunea nişte exerciţii de întreţinere şi creşterea rezistenţei  fizice (spate, abdomen, picioare).

Ceva m-a atras încă de la prima participare, poate provocarea de a-mi îmbunătăţii condiţia fizică (una destul de bună) sau poate provocarea de a învăţa ceva nou.

7 lecţii de învăţat dintr-un curs de CORE EXTREME.

①. Tratează-ţi corpul cu respect.

Îmi este greu să-mi închipui o viaţă fără mişcare. Te aruncă patul jos dacă stai prea mult în el, cel puţin în cazul meu. Îmi cere să mă mişc şi să o fac într-un mod cât mai variat.

Mişcarea de orice fel aduce o urmă de energie în corpul tău şi cu cât o faci mai înţelept cu atât rezervele de energie sunt mereu încărcate pentru a face faţă provocărilor de zi cu zi.

②. Fii atent la postura ta.

O lecţie desprinsă la început de an şi aprofundată cu fiecare oră de curs în plus, la care am participat.

S-ar putea să lucrezi de dimineaţa până seara, stând pe scaun sau opusul, să stai toată ziua în picioare. În acest timp este uşor să-ţi pierzi din vedere poziţia corpului.

Uneori stai atât de chinuit ca un simplu deget apăsat te-ar putea dezechilibra.

Stai în tot felul de poziţii închise, când pe un picior, când pe altul, te sprijini de fel şi fel de obiecte din jur, cu speranţa că aşa îţi vei conserva energia.

Corpul funcţionează la parametri normali doar atunci când îi dai ce are nevoie şi stă într-o poziţie favorabilă.

Recomandare articol: http://musictherapy.ro/postura-corecta-si-incorecta-a-corpului/

③. Respiră cu adevărat.

Vei spune că respiri!

Parţial adevărat. Urmăreşte un sportiv de performanţă şi vei înţelege mult mai bine rolul respiraţiei pentru a ajunge în top.

Unul din cele mai auzite vorbe din gura profesoarei de curs: “Respiraţi. Inspiraţi, expiraţi şi acestea să fie în armonie cu mişcarea pe care o faceţi.”

④. Fiecare parte din corpul tău are un rol.

În momentul în care faci un exerciţiu în modul corect, poziţia corectă începi să lucrezi cu adevărat.

A fost o adevărată revelaţie la curs când mi-am dat seama că atâţia ani am pretins că fac corect “abdomenele” când de fapt ceva lipsea. Mici detalii dar care pentru corpul meu făceau diferenţa.

Am înţeles că este importantă încălzirea înainte de mişcare şi un pic de stretching după. Am înţeles că fiecare grupă musculară are nevoie de un pic de atenţie.

Un rol important aici la avut şi instructoarea de la ora de antrenament care venea pe la fiecare cu observaţiile de rigoare, făcea ajustările necesare încât exerciţiul să fie făcut într-un mod cât mai corect.

ce faci zilnic

⑤. Rezultatele se văd în timp.

Aş vrea să-ţi spun ceva nou, despre cum un ritual se formează în timp cu răbdare şi entuziasm, rezultatele apar abia pe urmă.

M-am pornit să merg mai greu la acest curs. Am observat ce fac ceilalţii, ce presupune, am citit mai multe despre curs, am urmărit profesoara de curs să văd cum este, o admir la maxim şi abia apoi m-am decis să testez pe propria piele ce se întâmplă acolo.

Metoda de mai sus este una care caută “Siguranţa”, că am ales cea mai bună decizie, fără să mă arunc cu capul înainte. Mai aproape de felul meu de a fi.

Metoda “Plonjon” înseamnă să te arunci direct cu capul înainte  şi să vezi la faţa locului ce şi cum te descurci.

Depinde de tine să-ţi dai seama care metodă este mai bună pentru tine, indiferent ce decizie ALEGI, rămâne să te ţii de treabă şi de ceea ce este important pentru evoluţia ta.

Am fost martorul la unele schimbări la ora de curs. Te solicită şi anumite exerciţii chiar necesită o bună condiţie fizică şi rezistenţă, motiv pentru care cei care vin prima oră se lovesc de acest aspect.

  • Varianta uşoară: spui că este peste puterile tale şi să renunţi.
  • Varianta mai aproape de succes este să să te ţii de curs până ajungi să faci toate exerciţiile cu lejeritate.

Curiozitatea te împinge să testezi, poate ai un scop bine stabilit în minte, rămâne să treci peste aceea mică rezistenţă la schimbare.

I-am observat cum au venit prima oră la curs plini de entuziasm ca după 2 săptămâni să renunţe.

Poate au avut motivele lor, fiecare este liber să aleagă ce crede că este mai bine pentru el. Respecţi libertatea celor din jur de a face acelaşi lucru, cu atât mai bine.

⑥. Ai anumite caracteristici personale

Una din provocările profesoarei de curs este să menţină un echilibru între cei care merg constant la orele de curs şi cei care vin prima oară.

În momentul în care faci ceva peste abilităţile tale actuale, apare anxietatea, teamă şi primul gând este să renunţi iar atunci când faci ceva sub abilităţile tale va apărea plictiseala şi dorinţa să faci altceva.

Varianta ideală este să faci ceva la limita abilitaţilor tale, să ridici treptat stacheta, să creşti pas cu pas şi să te bucuri de efortul făcut.

Fiecare are ritmul şi evoluţia lui motiv pentru care te încurajez să descoperi care este punctul de unde începi să simţi teama şi apoi să lucrezi la acel aspect.

⑦. Învaţă de la profesori din jur.

Am un respect deosebit pentru profesoara de curs. Am învăţat multe lucruri de la ea prin felul ei de predare, am învăţat multe de la colegi mei de curs. Am învăţat că râsul detensionează. Am înţeles lecţii de viaţa sunt la tot pasul, rămâne să fii atent la ele, să le descifrezi şi să înveţi din ele.

Un lucru sigur, vinerea este ora de curs pentru că aşa cred că este mai bine ACUM.

Pentru tine ce crezi că este mai bine în acest moment? Ce completări ai face la lista de mai sus.

Invitaţie: să vii cu contributia ta la aceste rânduri, mai jos, într-un comentariu.

Sursă foto: deviantart.com

 

Citeste inca un articol pentru progresul tau:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *