Home » Evolutie » Legătura ascunsă dintre cozonacul bunicii şi destinul tău măreţ

“Fiecare om care destinul lui; singura regulă este să-l accepte şi să-l urmeze oriunde l-ar duce.” (Henry Miller)

Oficial suntem într-o perioadă de post. Dincolo de alegerea personală de a crede în acest ritual de curăţire interioară, mă trezesc eu să vorbesc de cozonacii bunicii (cu multă nucă sau rahat).

M-am numărat printre privilegiaţii care au avut parte de aşa ceva. Mirosul se răspândea în toată casa şi aroma îţi rămânea parcă în minte cu fiecare bucată mâncată.

Uneori mi-e dor!

Poate exagerez un pic însă este o diferenţă între cozonacii bunicii şi cei din supermarket!

De unde te aprovizionezi cu cozonaci de obicei? Ce gust şi aroma au? Îţi mai aminteşti senzaţia?

În primul rând bunica avea în minte o reţetă simplă. Începea ritualul de pregătire încă din momentul în care se uita în coteţ, după ouă sau culegea cu atenţie nucile din livadă, la sfârşit de toamnă. Îmi amintesc că-i făcea doar la ocazii speciale. Aşa parcă se asigura că le preţuieşti mai mult savoarea.

Chiar dacă avea o mulţime de alte lucruri gospodăreşti de făcut (ţesut, gătit, grădinărit, grijă de cei mici) pe lângă ingredientele alese cu grijă, mai adăuga un element special: bucuria gătitului şi multă dragoste. Simţeai asta cu fiecare bucată mâncată.

Era să uit. Pregătea pentru toţi ai casei. Avea pentru fiecare măcar câte o jumătate de cozonac şi mai dădea şi la musafiri.

Până acum am povestit despre bunica şi felul cum aceasta reuşea să bucure gustul celor care-i călcau casa.

Bunica “ştia” că face parte dintr-un proces cu multe provocări, motiv pentru care-şi urma cu stricteţe propriile ritualuri, căuta simplitatea şi răspândea multă dragoste şi ajutor celor din jur (n-am o poză cu ea sau cu ce-i ieşea din mâini, aşa că am ales una, legată de destin, care mi-a plăcut).

destin

 

Revenind la tine şi la legătura dintre cozonacii bunicii şi destinul tău măreţ (încep în sens invers):

Blândeţea, generozitatea, credinţa ar fi DOAR trei trăsături de caracter, care mi-au rămas în minte când vine vorba de bunica. Aceasta a fost destinul ei prin percepţia mea!

Ce spun ceilalţi despre caracterul tău? Se bucură de prezenţa ta sau “fug” de tine?

Acordă atenţie propriilor ritualuri şi obiceiuri.

Dacă tot am vorbit aşa mult despre bunica (în special cea din partea mamei), în jurul cărei am copilărit, îmi amintesc cu câtă răbdare îşi spala părul şi îl pieptăna ore în şir sau cum după o zi lungă de muncă, mai găsea puterea să se joacă remi cu nepoţeii ei.

Ce spun obiceiurile tale despre tine? Te ajuta să creşti sau te trag în jos?

Faptele sunt cele care rămân la final de zi, de viaţă!

Ne observa de la distanţă cum ne jucam chiar dacă muncea la grădina. Venea să ne despartă când ne certam sau ne dojenea cu blândeţe când făceam câte o prostie.

Să rămâi atent la tine, să fii conştient la ceea ce se întâmplă în jurul tău şi să intervii atunci când este în puterea ta să o faci, aduce un plus de valoare locului în care eşti acum.

Ce poţi spune de faptele tale de peste zi? Dar despre cele de ieri?

Cuvintele folosite au o mai mare însemnătate decât crezi!

Rar am auzit-o pe bunica să vorbească de rău. Scriind aceste rânduri îmi vin în minte momentele când îi testam răbdarea şi blândeţea cu tot felul de năzdrăvanii copilăreşti. De cele mai multe ori ne răspundea cu blândeţe, cu cuvinte calde şi ferme în acelaşi timp.

Cuvintele care-ţi ies pe gură sunt o parte din tine, din energia ta, ce spun despre omul care “eşti” acum şi “ce om devii”?

Puterea gândului

Un lucru îmi este clar. Bunica avea credinţă şi mental puternic. Aşa a rezistat cât timp bunicul a fost plecat pe front. Cu credinţa şi-a crescut cei 6 copii şi nepoţeii acestora. Cu credinţa a trecut peste bucuriile şi durerile vieţii. Aşa am ajuns eu acum să scriu aceste rânduri.


Descarcă materialul gratuit la care am lucrat în acest început de an despre destinul măreţ (DOAR 14 pagini):=>http://evolutiaperfecta.ro/blog/destinul-tau/


Alte completări

1. Există o mulţime de reţete de cozonaci (destine) şi fiecare are particularităţile lui.

Avem atâtea de învăţat din experienţa celor care au trecut deja prin acesta călătorie şi pe lângă asta provocarea este să descoperi care este “sarea” şi “piperul” din viaţa ta.

“Destin, fiecare frunză cade în felul ei.” (Valeriu Butulescu)

2. Un mic avertisment: Trăim cu impresia că cei pe care-i iubim vor trăim veşnic. Putem să fim detaşaţi cu privire la asta sau putem fi mai recunoscători pentru cei care sunt alături de noi pe acest drum, cel al evoluţiei.

Începe să arăţi asta zilnic şi bucură-te de privilegiul de a-i avea alături!

Sorin Mihu

Comentează mai jos cu profilul de Facebook:

Sursa foto: deviantart.com

Sursa foto cozonaci plus reţetă: http://retete.unica.ro/cozonac-ardelenesc/

 

Citeste inca un articol pentru progresul tau:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *