Home » Evolutie » Cum un cucui face trecerea de la “prost” la cea mai bună variantă a ta?

Lecţiile precedente sunt mai jos:

Am enumerat 30 de etichete foarte folosite în prezent şi le poţi citi aici: http://evolutiaperfecta.ro/30-de-etichete/

Am venit cu o  istorisire , în care am detaliat primul aspect, ETICHETAREA CELORLALŢI. Îl poţi vedea aici: http://evolutiaperfecta.ro/istorisirea-cu-un-vanzator-o-eticheta-si-5-lei-furati/

Acum vin cu ultima parte din această serie. ETICHETAREA PERSONALĂ

 “Oamenii sunt prea complicaţi pentru a avea doar etichete simple!” ( Philip Pullman, The Amber Spyglass )

Este în natura ta să cauţi evoluţia şi totuşi îţi pui tot felul de etichete în special negative, care te trag în jos de la acest proces.

Da, ai auzit bine!

Singur îţi pui o etichetă pe care o porţi cu tine, ca pe un bagaj de lux. Parcă este legat de mâna ta şi deja ai început să te obişnuieşti cu el. Bagajul a devenit o parte integrată din tine.

Mi-au plăcut exemplele date de Serafim, în articolul, “Vrei să devii cea mai bună variantă a ta?”:

  • “elevul mediocru”
  • “grasul simpatic căruia îi place să mănânce şi să facă glume pe seama lui”
  • “leneşul căruia munca îi se pare ceva ieşit din comun”
  • “cea mai ghinionistă persoană din lume”
  • “deşteptul neînţeles de nimeni”

pozitiv

În momentul în care îţi pui o etichetă pe tine, îţi refuzi şansa să devii opusul ei şi pe care poţi, vrei şi meriţi să fii.

Ce fel de etichete personale ai pus pe fruntea ta?

Cum te fac ele să te simţi in viata de zi cu zi?

Referitor la etichetarea personală îmi vine în minte o întâmplare recentă şi specifică pentru acest subiect.

Îmi pregătesc prosopul şi hainele de schimb. Dau drumul la apa de la duş. Aştept câteva secunde să se încălzească şi când să intru mă lovesc rău cu capul, de mânerul de la uşă.

Instantaneu am urlat de durere şi m-am făcut în gând de câteva ori: “PROSTULE”, să-mi fie de bine.

Mi-am amintit instant de sfatul doctorului,care mi-a spus să am grijă să evit să mă mai lovesc la cap şi imediat mi-am dat seama cât de “pozitiv” puneam o etichetă pe mine.

Este mai simplu să mă fac “PROST”, să simt durerea şi apoi să uit ceea ce s-a întâmplat. Dar în spatele acestui eveniment era o lipsă de atenţie la ceea ce făceam în acel moment.

Eram cu gândul în altă parte. Făceam planuri. Cum să fac “mai mult şi mai bine” în loc să fiu acolo, prezent şi atent la moment. Să aud apa cum curge. Să văd cum aburi ies pe geam. Să simt greutatea apei la contactul cu pielea mea şi să las toate planurile deoparte.

Mă făceam “prost” şi aşa fugeam de asumarea responsabilităţii, de acceptarea faptului că sunt perfect imperfect şi că am ceva de învăţat din lecţia acelui moment dureros.

Am purtat mândru acel cucui câteva zile, pentru a-mi aminti că este important să las etichetele asupra mea deoparte şi să-mi dau voie să fiu ceea ce îmi doresc, un exemplu pentru mine şi pentru cei din jur.

Ce este de reţinut din întâmplarea de mai sus:

#1# ACCEPTAREA de sine: doar în momentul în care te accepţi aşa cum eşti, cu bune şi cu rele, te poţi iubi pe tine şi apoi pe cei din jur la potenţial maxim.

#2# MOMENTUL UNIC: orice ai face, atenţia pe prezent te face să trăieşti, să auzi, să vezi, să simţi ceea ce se întâmplă în jurul tău.

#3# RESPONSABILITATEA: respecţi punctele de mai sus , atunci este timpul potrivit pentru a găsi cele mai bune soluţii pentru a aduce un plus de valoare la viaţa ta, învăţând în proprie experienţă sau din a celor din jur.

#4# MODELAREA: admiri o persoană pentru ceea ce reuşeşte să facă, copiază tot ceea ce ţi se potriveşte şi pentru tine.

#5# ADAPTAREA LA CONTEXT: Imagineaza-ti o scena de teatru. Se joaca piesa “Romeo si Julieta”. Fiecare actor are rolul lui si tu il ai pe al tau bine conturat in minte si in scena aceea plina de emotie, te trezeşti dintr-o dată   să joci rolul lui Aladin, din “1001 de nopti – Lampa lui Aladin

Te mai miri la final cum spectatori  pleacă confuzi acasă, întrebându-se: “Ce piesă am văzut astăzi? Romeo şi Julieta sau Lampa lui Aladin?”

#6# OBSERVA ce faci şi cum faci, ceea ce se întâmplă în jurul tău, fără să pui etichete, doar observă.

#7# BUCURIA din a fi şi a face ceea ce îţi doreşti.

“Sentimentele sunt sentimente. Ele nu au etichete de prost sau deştept!” (Cherise Sinclair, Breaking Free)

Te poţi face “prost” pentru fiecare groapă în care cazi, dar chiar crezi că poţi ocoli toate gropile din lume, punându-ţi mereu şi mereu aceeaşi etichetă pe tine?

Cu prietenie,

Sorin Mihu

photo by: DoNotLick

Citeste inca un articol pentru progresul tau:

One thought on “Cum un cucui face trecerea de la “prost” la cea mai bună variantă a ta?

Comments are closed.