Home » Evolutie » “Cum Am Devenit Nebun.”

“Atunci când te afli printre nebuni, devii şi tu un nebun, ba mai mult, găseşti că nebunia asta are puţin farmec.” (

Mereu mi-au plăcut poveştiile. Să le citesc, să le ascult sau să le interpretez. Mai jos este una recentă care mi-a ieşit în cale şi care merită spusă mai departe:


Nebunul sau “Cum am devenit nebun.” – Khalil Gibran

Mă întrebi cum am devenit nebun. S-a întâmplat astfel: Într-o zi, mult înainte ca numeroși zei să se fi născut, m-am trezit dintr-un somn adânc și am văzut că toate măștile îmi fuseseră furate – cele șapte măști pe care le-am purtat în șapte vieți, – am alergat fără mască pe străzile aglomerate, strigând: “Hoții, hoții, hoții blestemați.

Bărbați și femei au râs de mine și unii au fugit la casele lor de frica mea.

Și când am ajuns la locul pieței, un tânăr stând în picioare pe terasa unei case a strigat: „Acesta este un nebun”. M-am uitat în sus să-l văd; Soarele mi-a sărutat fața goală pentru prima oară. Pentru prima oară soarele mi-a sărutat fața goală și sufletul mi s-a inflamat cu iubire de soare, și nu mi-am mai vrut măștile. Și parcă în transă am strigat: „Binecuvântați, binecuvântați sunt hoții ce mi-au furat măștile.”

Astfel am devenit nebun.

Și am găsit și libertatea de singurătate și securitatea de a nu fi înțeles, pentru că acei ce ne înțeleg înrobesc ceva în noi.

Dar dați-mi voie să nu fiu prea mândru de securitatea mea. Chiar și un Hoț într-o pușcărie este în securitate față de alt hoț.


im-not-crazy

Legătura cu mine

Aş avea o colecţie imensă de monede dacă aş fi primit DOAR câte una de fiecare dată când mi s-a spus că sunt “NEBUN”.

Cam totul a început de la primele ore de informatică din liceu când profesorul ne-a pus să ne facem o adresă de email în Yahoo. După un moment de meditaţie am ales una în engleză: “creazyso….”. Varianta corectă “crazy – nebun” era deja ocupată aşa că am improvizat un pic.

Evident că am fost întrebat de multe ori de UNDE şi DE CE am ales acest nume  şi a fost nevoie să dau explicaţiile de rigoare.

Pe lânga asta “Nebunul” era una din metodele prin care eram diferenţiat chiar dacă realitatea spunea că sunt doar un elev modest, fără mari realizări.

Legătura cu tine

Ai citit cu atenţie povestea de mai sus (dincolo de exerciţiul simplu şi automat de citire, adevărată provocare este să simţi o emoţie în corp, asta înseamnă să acorzi atenţie la detalii, să trăieşti povestea)? Care sunt cele 3 lecţii pe care le-ai extras din ea şi care ţi se pare cea mai importantă pentru tine în acest moment?

Poţi veni cu explicaţiile tale, cu interpretarea ta şi prin exemplul tău poate îi vei motiva şi pe ceilalţi cititori să intre în discuţie.

Pentru fiecare morala este diferită, esenţa însă rămâne.

Cu respect,
Sorin Mihu

Citeste inca un articol pentru progresul tau:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *