Home » Evolutie » Cum să-ţi câştigi expertiza în ceea ce “eşti” şi faci de la FSP (Forumul….

Îmi amintesc şi acum momentul. Zilele trecute, mi-a trecut prin minte ideea acestui articol. Atunci când am ales prescurtarea (FSP) am stat un pic pe gânduri. Îmi doream să fie ceva care să atragă atenţia, să iasă din tipare, să lase un efect în lumea cititorului, un zâmbet autentic pe măsura celui pe care-l am eu acum când scriu aceste rânduri.

Cam multe lucruri îmi doresc!

Revenind la însemnătatea lui FSP (unele răspunsuri legate de viaţa ta, le poţi găsi pe google, alte rămâne să le descoperi singur):

F – Forumul – se vrea cuvântul care să atragă atenţia şi să amintească un pic de “autoritate”, doar multora ne place să ni se spună ce “trebuie” să facem.

S – Stelar – deja intrăm într-o zonă întunecată cu câteva luminiţe. O noapte cu un cer senin şi câteva stele rătăcite (ai putea vedea steaua ca pe o dorinţă personală).

P – Pluto – o planetă pitică şi îndepărtată din sistemul solar, de pe care am fost tachinat că aş fi venit. 🙂

Brusc titlul aparent serios ia altă direcţie. De la seriozitate la joacă şi explorare.

Este de înţeles dorinţa de a fi şi a deveni “expert” într-un domeniu. Tot respectul pentru cei care şi-au dedicat viaţa unui cauze. Îmi vin în minte două exemple din copilărie: cel al doctorului care dădea pe afară de blândeţe şi cel al unui vecin, frizer, la care-mi era teamă să merg.

Ce este greu de înţeles: faptul că te ascunzi în spatele unor titulaturi, oricare ar fi ele, când mai ai atâtea de descoperit şi explorat. În ziua de astăzi ai libertate totală să faci abuz de întrebarea: “Cine sunt eu?”

Cine sunt eu dincolo de meseria mea, de statutul social, de contul din bancă, de pasiunile mele?!

În lumea experţilor, afirmaţia lui Malcolm Gladwell, cu cele 10000 de ore de practică într-un domeniu, are argumente pro şi contra.

Clar 10000 de ore sunt un punct de reper. Implică perseverenţă, inteligenţă pe termen mediu şi lung, entuziasm, lucruri pe care deja le-ai mai auzit.

Dacă tot am pornit de la FSP, Forumul Stelar Pluto, am verificat ca prescurtarea să fie cât mai ambiguă posibil. Provocarea este să-ţi găseşti propriile răspunsuri legate de întrebarea din titlu: “Cum să-ţi câştigi expertiza în ceea ce “eşti” şi faci?!”

imaginatie

 

Nişte puncte de pornire:

FForum – asigură-te că faci totul singur. Stai departe de toţi cei care te-ar putea ajuta în demersul tău. Scoate în evidenţă lipsa de încredereîn ceilalţi. Fă-i să simtă inferiori şi taie-le craca de sub picioare. Evită să faci acte de bunătate.

SStelar – este păcat să visezi sau să ai planuri măreţe, în timp ce te bucuri de fiecare zi în parte. Ar fi ciudat să ridici capul să vezi ce este peste gard, acolo departe sau să îndrăzneşti să te mişti în aceea direcţie. Pleci de la ideea că linia orizontului se depărtează de tine de fiecare dată când faci un pas. Chiar dacă ai colecţie de idei, mai bune sau mai puţin bune, DE CE să rişti cumva să le pui în practică.

PPluto – Ai o singură şansă în viaţa să rămâi mic, să te dai cu părerea, să critici, să dai vina pe “sistem”, să descurajezi, să-ţi verşi frustrările pe cei din jur. Dacă se poate să stai cât mai departe de munca de transformare personală, de cunoaştere de sine, de a fi conştient de tine şi alegerile pe care le faci zilnic, de evoluţia ta.

Aplicând cele de mai sus, ajungi la un moment dat să crezi că este păcat să crezi că poţi şi este mai bine să rămâi mic!

Te rog să analizezi bine situaţia personală, să cântăreşti deciziile pe care le iei, să ai încredere în intuiţia ta şi să faci cele mai bune alegeri.

Scriind aceste rânduri deja mă simt: “expertul lui peşte”, unul care mai are încă atâtea de învăţat!

Sorin Mihu ♥

Disclaimer: Am citit recent un articol care mi-a plăcut foarte mult: “Unde ne sunt bărbaţii?“. Mi-a plăcut ideea de la final scrisă de Sofia Dumitru: generalizările îmi aparţin, evident că fiecare are felul lui unic de a fi, generalizarea este o operaţie a gândirii prin care reuşim să extragem caracteristici generale  cu scopul de face un portret cât mai aproape de realitate.

Am mai adăugat şi mici urme de ironie, să fie totul complet.

Te întreb din nou: Cine eşti tu? Ce om “eşti” şi “ce om devii” prin alegerile pe care le faci zilnic?

Sursa foto: deviantart.com

Citeste inca un articol pentru progresul tau:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *