Home » Evolutie » 5 lucruri la care să renunţi în acest final de an (+Exerciţiul cu Pixul)

“Trebuie să fim dispuși să renunțăm la viața pe care ne-am planificat-o pentru a avea viața care ne așteaptă.” (Joseph Campbell)

S-ar putea să mă hazardez când spun că aceasta va fi ultima scriere din acest an. Revenind, vorbesc despre “renunţare” sau despre momentul acela în care o omidă renunţă la cochilie pentru a deveni un fluture.

Dar stai, fluturii cu treaba lor, noi cu a noastră!

De ce ai începe să faci asta în acest final de an?

Citeşti aceste rânduri de pe un laptop, telefonul “deştept” sau o tabletă, ai internet (WI-FI) şi acestea sunt două lucruri din colecţia de multe altele.

Pe lângă asta ai adunat o colecţie de experienţe, faci anumite activităţi şi ai întâlnit o varietate de oameni.

Numitorul comun eşti TU şi toate au un grad de influenţă asupra ta. Partea dureroasă este atunci când o experienţă sau cineva te blochează să treci mai departe, să te bucuri de ce poţi fi.

Bănuieşti că ţi-ai pierdut portofelul preferat prin piaţă, ai ratat un loc de muncă promiţător sau ai uitat ultima oară când “prietenii” te-au căutat în mod sincer şi dezinteresat, sunt doar nişte exemple din mulţime.

În perioada asta de goană după cadouri şi umplut frigiderul pentru sărbători, cine mai are timp să facă lista cu lucruri de renunţat?

M-aş bucura ca tu, cel care citeşti aceste rânduri, să ai deja în vedere la ce să renunţi şi să faci paşi în acel sens cu intenția de trece cu bine în noul an.

La ce se referă “renunţarea” aceasta?

Se referă mai mult la a lăsa în urmă (a lăsa deoparte) ceva ce nu îţi mai este de folos ţie, sufletului şi destinului tău măreţ.

“Renunțarea ne ajută să trăim într-o stare de pace a minții și ne ajută să ne regăsim echilibrul. Renunțarea permite celorlalți să își asume responsabilitatea asupra vieții lor și nouă ne permite să ne luăm mâinile de pe situații care nu ne aparțin. Aceasta ne eliberează de mult stres inutil.” (Melody Beattie – The Language of Letting Go)

“Unii oameni cred că e semn de putere interioară să reziști și să insiști. Dar sunt momente când este nevoie de mult mai multă putere interioară să știi când să renunți.” (Ann Landers)

Care sunt cele 5 lucruri de care vorbesc în titlu?

Observaţie: De la punctul 2 totul devine mai personal, aşa ai şansa să-ţi dai un pic de timp şi să decizi ce să laşi în urmă pentru evoluţia ta (să-ţi asculţi vocea interioară).

①. Renunţă la ce tot ce crezi că ai în plus.

Un principiu “ZEN” recomandă ca viaţa să se învârtă în jurul a maxim 100 de obiecte. Astăzi avem atâtea doar în dulap, fără să mai luăm în considerare restul casei.

Zilele trecute au aruncat o privire peste un sertar cu haine şi m-am debarasat de tot ce am considerat inutil în acel moment. Este mai mult spaţiu în sertar acum!

Priveşte în jur şi decide ce este de aruncat, dăruit sau păstrat.

Revenind la mine, m-am întrebat la ce-mi doresc să “renunţ”. Chiar există aşa ceva? Spun un mare “DA” şi câteva din lucrurile la care vreau să renunţ, pe scurt:

②. La momentele în care NU sunt conştient de mine şi felul cum mă simt.

③. La momentele în care NU mă arăt aşa cum sunt.

④. La momentele când uit să cred că POT şi merit tot ceea ce este mai bun.

⑤. La momentele în care uit să mă bucur de acest moment.

Zilele trecute am fost la un concert de colinde şi am observat cât de uşor fugea gândul. În loc să mă bucur de vocea celor din cor, de sunetele instrumentelor muzicale, de momentul în care toată lumea cânta, eu mă gândeam inclusiv laacest articol şi ce voi include în el.

Mi-am revenit repede în simţuri şi am lăsat ideile pentru momentul când sunt în faţa tastaturi.

Care este cea mai mare provocare legată de “lăsatul în urmă”?

Să faci asta cu TOATĂ înţelegerea, iertarea faţă de tine şi cei din jur şi TOATĂ dragostea posibilă!

“Oamenii sunt mult mai iertători decât crezi. Dar întâi să te ierți pe tine. Renunță la tot ce e amar și mergi mai departe.” (Bill Cosby)

Tu la ce sau cine (mai dur spus) ai de gând să renunţi astăzi şi dacă tot faci asta să fie cu iubire?

Ceva de ajutor pentru tine în acest demers, Exerciţiul cu Pixul sau cum “dai drumul”:

Etapa 1: Începi prin a încerca să te gândeşti la altceva decât ce te macină. După primelele tentative observi că “problema” este tot acolo!

Etapa 2: Încerci “vizualizarea”. Îţi imaginezi că toate “necazurile” sunt un pix şi că ţii acel pix în mână. Apoi auzi o voce exterioară care spune: “Dă-i drumul!”

În cel mai fericit caz reuşeşti şi totuşi există riscul să spui că tocmai ai primit acel “pix”, că este unic, că are numele tău gravat pe el şi să te întrebi “Cum să renunţ la el?!”

Cu cât te concentrezi mai mult pe vocile exterioare şi pe ceilalţi, cu atât mai mult te depărtezi de acest “a renunţa” la acel pix.

În loc de încheiere:

“Când renunț la ceea ce sunt, fac loc la ceea ce pot fi. Când renunț la ce am, primesc ceea ce am nevoie.” (Lao Tze – Tao Te Ching)

De la om la om,
Sorin Mihu

Citeste inca un articol pentru progresul tau:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *