Home » Evolutie » Gândeşte exact pe dos! Cum să foloseşti trucul pentru direcţionare pozitivă

Despre “efectul fluturelui” s-a tot vorbit în ultima perioadă. Această “teorie a haosului” spune că o bătaie din aripi a unui fluture în Japonia, are efect de tsunami în America.

Ducând lucrurile mai departe putem spune că  o activitate pe care o faci, poate schimba destinul unei persoane care-ţi iese în cale.

Este un îndemn să fii mai blând cu tine şi cu cei din jur, suntem aici pe acest pământ să convieţuim şi să trăim în armonie.

Revenind la acest “efect al fluturelui” te-am încurajat în articolul trecut să întorci foaia (placa) şi m-am lăudat că vin cu explicaţiile de rigoare.

Trăim nişte vremuri interesante. Aşa mi se spune, cel puţin. Până fiecare se descoperă pe el însuşi, astăzi vin cu unul din cele mai bune sfaturi primite de la unul din mentori mei: “Întoarce placa/foaia”, “Gândeşte exact pe dos”.

Este un principiu simplu de viaţă pentru momentele în care crezi că ai parte doar de durere şi nefericire.

Pentru momentele când asişti la spectacolul vieţii cu toată diversitatea de emoţie.

Este dureros ca părinte să-ţi îngropi copilul, să iubeşti fără să fii iubit înapoi, să treci prin viaţă fără să oferi şi să primeşti apreciere.

Viaţa merge înainte.

Când eşti tânăr ai în mare parte privirea orientată spre viitor. Cu cât avansezi în vârstă, cu atât îţi muţi atenţia spre trecut şi experienţele avute. Prezentul este cel mai puţin folosit deşi vine cu maxim de benefici pentru evoluţia personală.

Filmele de groază sunt mici pe lângă scenariile negative din mintea ta şi acum este momentul să întorci placă, să faci opusul la ceea ce mintea îţi spune să faci.

Facem presupunerea că suntem atotcunoscători.  Am văzut multe. Suntem deştepţi, inteligenţi, centrul universului şi o parte din noi, numită modern “ego”, ne accentuează aceste stări, pentru a-şi da importanţă.

gandeste exact pe dos

Dacă priveşti cu atenţie la partea biologică din noi,  vei observa anumite automatisme cu privire la instinctele noastre de supravieţuire , luptă, relaţiile cu sexul opus şi recompensarea imediată.

Mai concret mâncatul, doar te îmbeţi cu mirosul şi cu gustul plăcut, sexul şi evitarea riscurilor, doar “siguranţa” este puternic încurajată într-un moment în care trăim cea mai non-violentă perioadă din istorie.

“Ai grijă să…(completează în cazul tău).”

“Fii cu băgare de seamă la cei din jurul tău, s-ar putea să ….”

Majoritatea suntem învăţaţi să facem pasul înainte, să obţinem ceea ce ne dorim, să forţăm notă mai mult decât este cazul însă uneori se impune să facem şi pasul în spate, să renunţăm.

Acel yin şi yang celebru.

Un exemplu pentru a înţelege mai bine acest principiu cu întoarce foaia.

Îţi ajunge un baton de ciocolată în mână, te uiţi la etichetă, ai poftă să-i simţi gustul şi totuşi alegi să întorci batonul, să priveşti ce este pe spate, să-ţi aminteşti că sănătatea ta este foarte importantă. Apoi faci un efort, pui ciocolata deoparte şi mănânci un măr.

Te gândeşti să economiseşti ceva motiv pentru care astăzi renunţi la taximetru şi mergi pe jos, faci mişcare cu condiţia să eviţi magazinele. Smile1

Amânarea recompensei este un element important atunci când eşti pe calea către măiestrie.

Cum să foloseşti acest truc simplu – “gândeşte exact pe dos”?

===  Te ridici de pe scaun. Cauţi un pix şi o foaie şi treci acolo care crezi că este cea mai mare “problemă” a ta, acum în acest moment.

Trece tot ce-ţi trece prin minte. Dă-ţi voie să simţi furie pentru situaţia în care eşti.

Odată ce ai scris, întoarce foaia şi vezi ce observi.

În acest moment te poţi întreba deja care este provocarea pentru tine?

Ce ai învăţat şi ce ai de băgat la cap de acum înainte?

Ce poţi face săptămâna acesta pentru a ieşi din situaţia respectivă?

===  Faci nişte activităţii altfel de cât eşti obişnuit să faci, să faci lucrurile invers, să mergi pe drumuri diferite, să înveţi lucruri noi zilnic. Mai multe recomandări utile în acest sens în acest articol scris de un om pe care-l respect: http://www.lorand.biz/11-exercitii-pentru-gimnastica-mintii/

=== De fiecare dată când eşti pus în situaţia în care îţi displace ceva la locul unde eşti întreabă-te cum te ajuta acel moment să creşti?

Exemplu 1: Eşti o persoană mai introvertită (îţi încarci bateriile cu energie atunci când eşti singur) şi eşti pus în situaţia să mergi câteva zile la o conferinţă cu multă lume.

Poţi privi acest lucru ca pe un chin sau poţi “să întorci placa” şi să vezi totul ca pe o oportunitate să-ţi testezi limitele, să vezi cât de mult rezişti în public, fără să te retragi, să vezi cum te simţi cu mai multă lume în jur.

Exemplu 2: Ai de susţinut un discurs în faţa unui public numeros pe un subiect la alegere. Ai emoţii şi multe semne de întrebare dacă te vei descurca. Te gândeşti că ajungi acolo în faţă şi te vei bloca, vei rămâne fără cuvinte, ceilalţi vor râde.

“Întorcând placa”, te duci acolo în faţă cu încredere în tine şi îţi dai voie să experimentezi ceva inedit.

Am fost pus în situaţia aceasta la prima şedinţă Toastmasters din Bucureşti şi consider că m-am descurcat foarte bine.

Exemplu 3: Ai profitat de zăpadă şi ai ajuns la munte, să schiezi. Fără să-ţi dai seama, ai căzut mai serios şi ţi-ai rupt mâna dreaptă. Te poţi critica pentru că ai mers prea tare, că ai riscat prea mult cu această activitate sau poţi “să întorci placa” şi să descoperi cum este să te descurci doar cu o mână, să vezi cum scrii cu mâna stângă.

Exemplu 4: Se spune că lunile după sărbătorile de iarnă au încasări mai mici. Sunt “luni moarte” şi pentru un întreprinzător la început sunt un adevărat test.

Gândurile dacă vei trece cu bine peste această perioadă sunt prezente. Ai nevoie să-ţi acoperi cheltuielile (chirie, altele). “Să întorci foaia”, “să gândeşti exact pe dos” înseamnă să profiţi de acest timp să optimizezi ceea ce faci, să reduce din cheltuieli, să înveţi lucruri noi pentru dezvoltarea ta şi a afaceri, să socializezi mai mult, să participi la evenimente pe direcţia ta.

Exemplu 5: ….te invit să scrii un comentariu mai jos  un exemplu care-ţi vine acum în minte, cum ai folosi această metodă pentru tine?

gandeste exact pe dos

Închei aceste rânduri cu 5 avantaje pentru care să foloseşti această metodă:

1. Eşti mai relaxat în faţa provocărilor care vin. Înţelegi că totul este spre binele tău.

2. Reduci nivelul de stres, anxietate, teamă.

3. Trăieşti şi îţi dai voie să simţi bucuria momentului, vorbeşti din inimă.

4. Treci uşor peste scuze văzând partea plină a paharului şi profitând de oportunităţile care-ţi ies în cale.

5. Repet ce am spus şi în introducere, o simplă acţiune de a ta poate avea impact asupra celor din jur, eşti un model şi te foloseşti de puterea exemplului.

Să gândeşti exact pe dos” este un ritual puternic care are nevoie de un anumit timp de implementare. Poate varia de la câteva zile până la câteva luni.

În momentul în care ajungi să simţi beneficiile, te vei lăuda pentru decizia de a face ceva în acest sens. Mai multe detalii în materialul BONUS din dreapta: “Cum să-ţi formezi un obicei nou ..”

“Fă absolut orice îţi este de folos, orice te ajută – orice ritual, ceremonie, demonstraţie, meditaţie, gând, cântec, cuvânt sau acţiune care-ţi sunt necesare ca să te “reconecteze” – fă-le.” (Neale Donald Walsch)

Cu respect,
Sorin Mihu

Sursa foto: darkangelp26.deviantart.com

Citeste inca un articol pentru progresul tau:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *