Home » Evolutie » Ghidul studentului – 8 secrete care te ajută să faci din procesul de învăţare o plăcere

“Până în prezent, recordul meu de a sta trează (şi învăţând) este de aproximativ 38 de ore. Se pare că azi voi avea unul nou. — feeling tired.” (Status -ul unei amice de pe facebook)

De admirat efortul depus, implicarea şi mai ales disponibilitatea de a învăţa. Să stai treaz atâtea ore este o adevărată provocare.

Un om interesat însă de evoluţie găseşte un echilibru între eficienţă şi eficacitate.

Eficienţa înseamnă să faci lucrurile bine şi repede. Eşti eficient atunci când înveţi ceva – important sau aparent nefolositor, în cel mai rapid mod posibil.

Eficacitatea înseamnă să faci lucrurile bune (priorităţile).  Eşti eficace atunci când înveţi ceea ce ai nevoie (la matematică, anatomie) şi în momentul în care eşti la examen te descurci cu brio.

Se spune că dacă eşti eficient, eşti şi eficace.

Parţial adevărat, poţi sta toată ziua cu nasul în cărţi ca la final de zi să-ţi dai seama că la o scurtă verificare ai reţinut puţine informaţii importante pentru tine.

Pe o scară de la 1 la 10 cât de eficientă crezi că eşti?
Pe o scară de la 1 la 10 cât de eficace crezi că eşti?

Îmi amintesc momentele din timpul şcolii în care aveam de învăţat. Aveam teme de făcut. Aveam o grămadă de exerciţii la matematică (am fost la un profil real) şi mai vroiam să ies afară să mă joc, să ies în lume.

Este amuzant când mă gândesc că-mi scoteam toate caietele şi cărţile pe masă şi aceasta devenea plină. Le aşezăm cumva una peste alta cu speranţa să-mi simplific învăţarea. Adevărul este că mă îngrozea să ştiu că am atâtea de învăţat şi un timp atât de scurt.

Sistemul educaţional are plusurile şi minusurile lui (multă  informaţie, multe materiale de învăţat …).

Provocarea este să-l accepţi aşa cum este şi să dai dovadă de flexibilitate, creativitate şi disciplină.

Flexibilitate pentru a alterna momentele în care înveţi cu cele în care te relaxezi.

Creativitate pentru a găsi cele mai bune metode de gestionare a timpului şi de învăţare.

Disciplină pentru a te ţine de ce ţi-ai propus, să înveţi pentru examene.

procesul de invatare

Îmi mai amintesc felul cum m-am implicat în procesul de învăţare în timpul şcolii. Este amuzant când îmi amintesc că în primii ani de liceu mă puneam în pat să învăţ şi după câteva pagini citite mă lua somnul.

Îmi spuneam: “Mă trezesc devreme şi învăţ înainte de şcoală!”

Evident acest lucru se întâmplă rar.

Este amuzant când îmi amintesc că mă duceam într-o cameră izolată de factori exteriori (fără calculator, TV, jocuri, etc) pentru a învăţa.

Mă pierdeam în notiţe şi în volumul de informaţii, iar cel mai îngrijorător aspect era cât de repede trece timpul fără să fii parcurs suficient material.

Făceam de cele mai multe ori o estimare greşită. Mă apucam de exerciţiile la matematică şi fără să-mi dau seama vedeam că au trecut toate orele pentru învăţare şi eu încă sunt tot acolo cu multe semne de întrebare: “Cum se face această problemă?”

Se terminau orele de învăţare, începea serialul şi de restul materiilor nici nu m-am atins.

Eram mereu nemulţumit cu cât am învăţat şi mai ales că memoram anumite informaţii degeaba (“toceală” ineficientă, a doua zi uitam multe).

Examenele au trecut, şcoala s-a terminat însă educaţia personală a căpătat altă importanţă. Este un ingredient important pentru progres şi evoluţie.

Acum dacă stau să mă gândesc bine aş face lucrurile un pic altfel.

8 secrete care te ajută să faci din procesul de învăţare o plăcere

1.  Stabileşte  DE CE înveţi acele lucruri (matematică, anatomie).

Dincolo de faptul că ai un examen de trecut, ce motive ai să înveţi (curiozitatea de a afla lucruri noi, bucuria de face exerciţii, frica de eşec, dorinţa de a ţine stacheta sus, te ajută să…).

Cu cât ai stabilite mai clar motivele cu atât îţi este mai uşor să treci teste gândul că este frumos afară, că prietenii tăi sunt în parc şi se distrează.

2. Decide clar ce este important să înveţi prima oară.

Poţi începe cu temele uşoară şi rapid de făcut. Îţi dă sentimentul că ai reuşit să faci ceva concret şi îţi dă energie pentru a te ocupa de temele mai mari.

Tot aici este important să decizi care sunt materiile care-ţi plac cel mai mult şi care-ţi displac (îmi plăcea să învăţ la geografie, istorie). Le poţi alterna.

3. Acordă atenţie la întreruperile din timpul învăţatului.

Să fii prezent, atent la ceea ce înveţi este o adevărată provocare cu atâtea distrageri în jur (sună telefonul, auzi semnalul de la chat-ul de pe Facebook, auzi gălăgie în faţa blocului….).

Gradul de concentrare scade drastic. Îţi este greu să te concentrezi mai mult de 10 -15 minute asupra unui singur lucru de învăţat.

Citeşti nişte rânduri cu atenţie şi dintr-o dată sună cineva la uşă.  Fie că te ridici să vezi cine este sau stai pe scaun ai pierdut timpul şi ai nevoie de un efort suplimentar pentru a reveni la locul unde ai rămas.

Puterea de concentrare se dezvoltă în timp cu multă răbdare şi atenţie. Un articol cu 3 tehnici de concentrare AICI.

diferite metode de invatare

4. În momentul în care înveţi cu cineva

Este important să stabileşti timpul când acest lucru este realizabil pentru tine şi persoana respectivă. Să stabileşti că acel timp va fi destinat preponderant doar pentru învăţare, fără alte poveşti sau discuţii.

Asta înseamnă să discuţii (cu sora ta) care este cel mai potrivit timp pentru amândouă pentru a învăţa şi exact pe ce vă veţi concentra.

Precizează o durată fixă (o oră şi jumătate învăţat la matematică, exerciţii geometrie).

5. Găseşte o succesiune potrivită de învăţare.

Fac temele de algebră, învăţ o poezie, ies afară, mă uit la un film, fac temele la geometrie, răspund la un mesaj, mă joc Angry Birds, îmi fac tema la engleză.

Strategia de mai sus este cunsumatoare de timp şi generează un sentiment de copleşire. Când îţi intri în ritm să faci tema la algebră îţi aminteşti să înveţi poezia şi …

Provocarea este să îţi fie uşor să intri şi să ieşi dintr-o stare optimă de performanţă (de învăţare).

6. Împarte procesul de învăţare pe bucăţii

Poţi testa una din cele mai utile tehnici de productivitate – tehnica pomodoro.

Să înveţi în cicluri.

Înveţi 25 de minute, 5 minute de pauză, înveţi 25 de minute, 5 minute pauză (de mişcare sau …), 25 de minute înveţi, 5 minute pauză…25 de minute înveţi şi la final 30 de minute pauză în care poţi face ce doreşti (să dormi între 10 – 20 de minute poate să foarte util).

Mai multe detalii despre această tehnică aici:

7. Transformă procesul de învăţare într-o joacă.

În momentul în care priveşti învăţatul că pe o joacă totul începe să devină mai amuzant, mai interesant.

O joacă să descoperi lucruri noi, să foloseşti cele mai bune unelte pe care modernitatea le oferă pentru a învăţa.

Să ştii clar cu ce te joci dimineaţa, la amiaz şi seara. Să ştii clar ce ai de făcut zilnic în acest proces de învăţare. Să ştii clar că marţea la ora 16.00 ai cartea şi caietul de notiţe deschis şi îţi faci temele la gramatică. Să ştii clar că după ce îţi faci temele o mică recompensă, stabilită iniţial, te aştepta (o plimbare de jumătate de oră pe seară).

Un program care te poate ajută să ţii evidenţa felului cum te joci şi creşti aici: https://habitrpg.com/#/tasks

(îi mulţumesc lui Leonard Dobre pentru el).

8. Învaţă de la colegi productivi

Sigur îţi va fi uşor să observi colegi cu rezultate mai bune. Vorbeşte cu ei ce strategii eficiente folos pentru învăţare. Cum îşi gestionează timpul pentru învăţare. Poţi chiar ieşi cu iei la învăţare.

Te poţi ajuta cu ei, să înveţi de la ei la ce se descurcă ei mai bine şi să-i ajuţi la materiile la care ei sunt mai deficitari.

În final ia tot ce au mai bun şi crezi că ţi se potriveşte ACUM.

Aveţi o misiune comună, să cooperaţi pentru a face faţă cu brio la examene şi pentru a avea suficient timp pentru distracţie.

Ce ai de făcut AZI! (acum este cel mai bun moment)

1. Să te uiţi pe lista de făcut astăzi (TO DO) şi să vezi dacă ce ai trecut acolo te face productiv.

2. Să observi la tine ce te întrerupe în procesul de învăţare. Ce te distrage? Cât poţi să rezişti cu capul în carte până eşti distras de ceva din exteriorul tău?

Am decis să includ cele mai bune informaţii despre procesul de învăţare într-un material bonus pentru toţi elevi şi studenţii care vor să-şi gestioneze eficient timpul. Te intereseaza?

Sorin Mihu

Până vin cu materialul ce întrebări şi curiozităţii ai cu privire la acest subiect. Ce ţi-ar plăcea să afli din acest material destinat învăţării eficiente şi eficace?
_____________________________________________________________________________

Părerea ta contează mult pentru mine. Lasă-mi un comentariu mai jos.

Citeste inca un articol pentru progresul tau:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *