Home » Evolutie » O informaţie te poate salva sau te poate bloca din evoluţie

Am ales să scriu aceste rânduri ca o completare la articolul trecut, cel cu 3 categorii de informaţii, despre abundenţa de detalii cu care eşti înconjurat acum.

Este gravă situaţia?

Spun că depinde din ce unghi priveşti. Smile1

Ţie cum ţi se pare această abundenţă de informaţii?

S-au menţionat în comentarii două soluţii  foarte bune de folosit pentru a jongla  cu avalanşa de informaţii. Le poti vedea AICI.

În mod normal totul este simplu. CITEŞTI ŞI APLICI ÎN VIAŢA REALĂ.

Da, la rândurile de mai sus ar trebui să se oprească acest articol, deja am menţionat îndemnul de a ieşi din casă şi să experimentezi altfel de situaţii, decât eşti obişnuit în viaţa de zi cu zi.

De exemplu în momentul când mergi la muncă să-ţi alegi un alt drum decât cel obişnuit. Fără să aştepţi ceva de la acel drum. Să te bucuri de fiecare pas făcut, să observi, să zâmbeşti.

Simplu, da?

Crezi că poţi reuşi în maxim 1-3 zile?

Information Media and Digital Literacy

Acum 2000 de ani o informaţie despre timpul ideal pentru vânătoare ţi-ar fi asigurat mâncarea pentru o bună perioadă de timp. Ţi-ar fi salvat viaţa!

Ai fi folosit informaţia respectivă în cel mai bun mod şi în cel mai scurt timp posibil.

Astăzi informaţia este pe toate gardurile, într-un limbaj mai popular şi cum ai ceva mâncare în frigider poţi să citeşti inclusiv aceste rânduri  fără să aplici imediat.

Te apuci să cauţi ce şi cum când chiar te doare rău de tot, celebrul exemplu cu măseaua si până să ajungi la dentist arunci o privire pe google şi eşti contrariat de mulţimea de sugestii şi sfaturi.

Sunt însă şi cazuri în care o căutare pe google poate să fie cu zero rezultate şi singurul lucru care-ţi mai rămâne de făcut atunci este să ACCEPŢI situaţia respectivă.  Exemplu: o poveste despre o boală rară, articolul este  AICI.

Te mai miri că pe lângă avantajele a mii de ani de informare plătim preţul amânării, multitasking-ului, lipsei de concentrare, dependentelor  de ….şi multe altele.

Îmi dau seama instant când reuşesc să mă concentrez pe ceea ce fac sau când sunt foarte uşor distras de ceea ce se întâmplă în jurul meu.

Productivitatea se vede în rezultatele tale. Wink

Recunosc, mă mai lovesc de ele şi totuşi testez soluţii pentru a le îmbunătăţi în permanenţă.

Tu cum procedezi pentru a lăsa în urmă aceşti “mici monştrii”?

Încă din copilărie prin părinţii tăi, şcoală, media ai primit tot felul de informaţii care mai de care. Toţi cei din jur s-au asigurat că te-ai “educat” în cel mai bun mod posibil.

Acum eşti aproape expert în ale vieţii şi ÎŢI DOREŞTI ceva “MAI MULT” şi “MAI BINE“, un stil de viaţă mai relaxat şi plin de abundentă.

Ai mai multe cărţi citite la activ, sau mai puţine, câteva zeci de articole din mulţime, ceva lucruri testate pe propria piele şi toate acestea  te-au făcut să-ţi alegi o direcţie, fie te limitează din evoluţia ta!

Data, Information, Knowledge, Wisdom 0.1

Dacă eşti o persoană mai introvertită cititul s-ar putea să fie o bună modalitate prin care-ţi încarci bateriile şi te deconectezi de la ceea ce se întâmplă în jurul tău. Îţi face plăcere, te energizează şi-ţi dă idei bune.

Dacă eşti o persoană mai extrovertită cititul unui articol mai lung de multe ori ţi se pare un chin.

Dacă eşti o persoană care trăieşte cu picioarele pe pământ eşti în căutare de o viziune mai mare ca tine, un sens pentru ceea ce faci. Preferi lucruri concrete pe care le poţi vedea, auzi, pipăi sau simţi.

Te numeri printre persoanele visătoare, atunci îţi vor ieşi în cale informaţii cu paşii de acţiune pentru a obţine ceea ce vezi în viziunea ta largă, rămane doar să pui în practică cu răbdare.

Dacă eşti o persoană care trăieşte la intensitate maximă fiecare emoţie atunci o poveste te poate mişca, aceste rânduri te pot face să te dai cu capul de pereţi sau te pot face să sari în sus de bucurie.

Dacă eşti o persoană mai raţională cauţi argumente logice, metode ştiinţifice, răspunsuri la întrebarea “DE CE ESTE AŞA?”.

Judeci o informaţie după o părere subiectivă , atunci închizi articolul imediat ce descoperi că te deranjează ceva (un titlu mai pompos, o greşeală gramaticală).

Îţi place să intri în detalii, să citeşti 10 articole cu acelaşi mesaj pentru a trece la acţiune, ai o mare prietenie cu amânarea.

Toate cele de mai sus sunt nişte caracteristici  ale testului de personaliate MBTI, despre care s-a tot vorbit în mediu online. Fiecare are avantaje şi dezavantaje şi fiecare componentă de mai sus face parte din tine, mai mult sau mai puţin.

Spun doar că testul este o bună modalitate de a te cunoaşte mai bine, un început şi de a vedea cum poate să fie percepută informaţia din mai multe puncte de vedere.

Utilitatea practică şi felul cum acţionezi după ce afli tiparul tău de personalitate este mult mai importantă.

Eşti încurajat să citeşti tot ceea ce crezi că te ajută şi pe altă parte eşti încurajat să te opreşti din citit că “dăunează“.

Un articol foarte bun în acest sens, care te pune pe gândit este cel scris de Nechita Gabriel: “De ce nu mai citesc articole de dezvoltare personală? ll poţi citi aici.

O informaţie pe poate face să spui “CE TARE!” sau te poate “speria” mai ales dacă auzi la ştiri că de mâine cresc taxele.

Izolarea totală este o soluţie însă una extremă.

Atacul informatiilor

Ce este de făcut cu atâta abundenţă de informaţie, mai bună sau mai puţin bună:

### Cunoaşterea de sine

Îmi este greu să cred că o persoană care ştie cine este şi a trecut prin multe de-a lungul timpului se lăsă uşor dusă de nas de orice informaţie auzită.

Care îţi sunt valorile personale? Ai un cod moral?

Ce priorităţii ai în acest moment?

Ce obiective ai pentru următoarele 12 luni sau chiar peste 5 ani?

### Selectează şi alege ceea ce ţi se potriveşte şi informaţiile cu care rezonezi.

Poate ai în gând să citeşti toate articolele dintr-un anumit domeniu, oricare ar fi el, dar din păcate eşti limitat la cele 24 de ore în care se mai impune să dormi, lucrezi, îngrijeşti, relaţionezi cu cei din jur.

### Flexibilitate şi deschidere pentru a învăţa de la toţi cei care îţi ies în cale.

La momentul potrivit te întâlneşti cu un fost coleg de serviciu care-ţi spune câteva lucruri şi te faci să spui: “Tare, ce idee bună!”

Ai mai avut momente de revelaţie?

Ce ai făcut cu ideile desprinse? Cât de repede ai acţionat în acel sens?

### Foloseşte metoda ştiinţifică în 6 pasi simpli.

Probabil o foloseşti deja în anumite cazuri din viaţa ta, fără să-ţi dai seama .

### Ia notiţe şi ţine o evidentă pe zile la ceea ce pui în practică.

### Testează tot ce consideri că-ţi aduce un plus de valoare şi renunţă la tot ceea ce este în plus .

### Găseşte-ţi propriul stil de învăţare.

Un articol de folos în acest sens este cel scris de Raluca Mureşan – http://entuziasm.ro/cum-inveti-cel-mai-usor/

Tine cont …

“Singura şi adevărata înţelepciune este să ştii că nu ştii nimic.”(Socrate)

În articolul viitor detaliez fiecare sugestie în parte, învăţată pe propria piele şi ce am făcut cu informaţiile colectate în aceşti 3 ani.

Până la acel material mi-ar prinde bine să-mi spui cu care din micile recomandări de mai sus să încep şi cu ce completări ai mai veni la acest subiect “delicat“?

Sorin Mihu
__________________________________________________________________________________
Comentează mai jos cu profilul de Facebook:

Citeste inca un articol pentru progresul tau:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *