Home » Evolutie » 11 lecţii esenţiale de viaţă învăţate din jocul de snooker

Unele lucruri se întâmplă fără să-ţi dai seama, rămâne doar să-ţi înveţi lecţiile din experienţele respective.

Ce lecţii de viaţă s-au prins de tine recent?

Undeva pe 20 Aprilie am aprins  televizorul. Îl aprind rar şi de multe ori pentru a-mi distrage atenţia.

O aparentă relaxare.

Chiar atunci erau primele meciuri de la Campionatului Mondial de Snooker de la Sheffield.

Aş putea spune că snookerul este un fel de “biliard” cu mai multe bile însă fiecare este cu direcţia lui.

Am crescut vizionându-l pe unul dintre cei mai talentaţi jucători din istorie, Ronnie O’ Sullivan şi acum după ani de zile dau din nou de el.

Pe parcursul acestor două săptămâni am petrecut ceva ore vizionând cu atenţie ceea ce se întâmplă acolo şi am extras 11 lecţii esenţiale de viaţă învăţate din acest sport NOBIL pentru evoluţia personală.

1. Începi de jos

În momentul în care începi o activitate, un ritual sau un obicei nou începi de la zero şi de acolo este doar potenţial de creştere. Cu cât porneşti mai devreme la drum cu atât cresc şansele să parcurgi o distanţă mai mare.

Câştigătorul din acest an, Mark Selby, povesteşte cum a început încă de la 9 ani să se antreneze, ca la 21 de ani distanţă să devină numărul 1, învingându-şi în finală idolul din copilărie, Ronnie, după un campionat în care a avut parte de adversari puternici.

2. Iubeşte ceea ce faci şi adaugă multă muncă

Da, este important să alegi să FACI ceea ce îţi place şi îţi face sufletul să tresare.

Începe să faci ceea ce te atrage, ceea ce te “pasionează” ACUM chiar dacă pe parcurs s-ar putea să descoperi alte activităţii care-ţi plac.

Snookerul este un exemplu de pasiune ce poate să fie dusă pe culmile succesului atâta timp cât eşti concentrat asupra ei.

Mi-a fost uşor să remarc cum vorbeau jucători de snooker despre ceea ce se întâmplă acolo. Se înţelegea că dincolo de competiţie este o “pasiune”, un stil de viaţă.

Ce ai experimentat în ultima lună şi ce ai de gând să testezi în acest început de vară?

3. Muncă, muncă, relaxare

Este aproape imposibil să câştigi un Campionat Mondial de Snooker fără multe ore de muncă cu cap făcute, fără alternarea momentelor de antrenament cu cele de relaxare.

Munca pentru a avea control asupra bilei pe care urmează să o introduci în buzunar (roşie sau colorată) şi asupra bilei albe pentru a rămâne într-o poziţie favorabilă pentru următoarea lovitură.

Multe ore de muncă într-o direcţie înseamnă să renunţi la alte activităţii care te-ar putea distrage.

Munca  şi relaxarea sunt două componente importante din ecuaţie, la tine cum se integrează în stilul tău de viaţă?

Eşti dispus să munceşti 10 ani pentru a ajunge un expert în domeniul tău?

Un video mai jos cu finala pentru a vedea pe viu ce şi cum:

4. Încrederea în sine

Cu cât eşti mai încrezător în tine şi în ceea ce faci cu atât şansele să reuşeşti cresc. A fost aspectul care a făcut diferenţa în finala dintre Mark şi Ronnie. Am simţit în ultimele 15 confruntări diferenţa dintre cei doi.

Cu cât jucătorul era mai sigur pe el şi pe lovitura pe care o va efectua cu atât şansele de reuşită creşteau.

Crezi în propria magie?

5. Energie şi vitalitate

Snookerul este un sport care aparent pare simplu. Bagi nişte bile în buzunarele de la masă şi gata.

Campionatul înseamnă multe ore de competiţie care te seacă de energie şi vitalitate. Am remarcat la majoritatea jucătorilor de top o bună condiţie fizică, fără “saci de cartofi” după ei.

Este încă un motiv pentru care erau acolo la campionat.

Special pentru cei fără energie am creat un material gratuit pe măsură: “Cum să-ţi creşti nivelul energetic pentru rezultate maxime.”. Urmează AICI indicaţiile pentru a-l primi.

6. Asumarea riscurilor

Un alt element din arsenalul unui jucător de top de snooker este că îşi alege cele mai bune momente când să “atace” sau să joace o lovitură defensivă. Ştie să profite chiar şi de o jumătate de şansă şi să încheie partida într-un stil mare.

Se aplică şi în viaţa de zi cu zi. Îţi apar multe oportunităţii în cale depinde de tine cum le valorifici, cum le tratezi şi cât de mult îţi asumi riscurile.

7. Bătălia cu tine însuţi

Unul din aspectele interesante la jocul de snooker este că oscilezi între două situaţii. Prima în care eşti jucătorul de la masă, care îşi dă silinţa să bage toate bilele în buzunare cu maximul de puncte posibile, 147 şi a două în care doar priveşti ceea ce face adversarul tău.

Fiecare situaţie îşi are provocările ei.

Când este la masă, jucătorul îşi solicită puterea de concentrare şi răbdare iar când stă în fotoliu poate doar să aştepte o greşeală din partea adversarului pentru a reveni în joc.

Ai puterea să câştigi atâta timp cât rămâi la masă şi eşti în controlul jocului. De pe margine îţi rămâne doar sarcina să priveşti, să te critici pentru ultima lovitură ratată şi să tragi speranţa să revii la masă într-un context cât mai favorabil.

8. Mentori, încurajări de la cei dragi, publicul, “drăcuşori”

Atunci când eşti jos un mentor îţi poate arăta calea însă ţine de fiecare să urmeze acel drum, să depună efortul necesar.

Câştigătorul din acest an, Mark Selby, spunea cât de importantă a fost prezenţa celor dragi în momentele grele.

Cine sunt cei de la care înveţi în această perioadă a vieţii tale?

9. Trăieşte emoţia

Un alt lucru pe care l-am extras după atâtea ore de vizionare era ca jucători de snooker îşi dădeau voie să-şi exteriorizeze emoţiile. Frustrarea atunci când ratau o lovitură aparent uşoară sau bucuria la loviturile mai grele, se puteau citi uşor pe faţa jucătorilor.

Cât de uşor arăţi ceea ce simţi chiar dacă eşti în public?

10. Avantajele modernităţii

Acum lumea beneficiază de una din cele mai prospere şi dezvoltate perioade din istorie. Ştiinţa a avansat enorm şi jucători de snooker au recunoscut că au luat parte la lecţii despre psihologia victoriei. Mai multe detalii în acest articol.

11. Crezi că ai ajuns sus ca apoi să ajungi jos

Depui eforturi, investeşti o bună parte din timpul şi energia ta într-o direcţie în care te interesează. Îţi dai timp de relaxare, ai parte de mentori, te antrenezi, eşuezi, înveţi din greşeli, ai răbdare, te bucuri de călătorie şi de ceea ce îţi iese în cale, treci peste fel şi fel de obstacole şi ajungi acolo sus însă viaţa se asigură că te ţine în suspans.

Aşa s-a întâmplat şi cu Ronnie O’Sullivan. Seara a pierdut finala iar a doua zi a avut un accident care, conform presei, putea să-i fie fatal.

______________________________________________________________________________________
“Am avut câteva ratări mari în această finală, o bilă neagră la 10-5 şi bila roz la 12-12. Meciul s-a decis mai mult la loviturile de siguranţă, unde Mark a fost mai bun. M-am simţit excelent în aceste 17 zile, am dat totul la masă.”Ronnie O’Sullivan, vicecampion mondial.
______________________________________________________________________________________

Ce ai de reţinut din acest articol şi care este legătura cu evoluţia ta?

I. Înlocuieşte snookerul cu orice ritual personal şi vei observa multe asemănări.

II. Citeşte încă o dată cele 11 lecţii şi descoperă care iese în evidenţă cel mai mult, care lecţie crezi că poate să fie dezvoltată în cazul tău. Care din ele te pune pe gânduri?

III. Un îndemn să experimentezi cât mai mult, să devii un om de acţiune chiar dacă acum îţi este mult mai uşor să te gândeşti la o escapadă la mare.

Eu unul mi-am propus să ajung cu nişte prieteni să joc pentru prima oară snooker în realitate. Îmi place mai mult să fiu acolo în arenă, să-mi testez abilităţile şi abia apoi să decid dacă este ceva în ce merită să investesc timpul meu valoros.

“Căutarea perfecţiunii este singura modalitate prin care te motivezi singur.” (Ronnie O’Sullivan)

Ce activităţii noi ai început în ultima lună de zile?

photo by: aakanayev

Citeste inca un articol pentru progresul tau:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *