Home » Evolutie » 7 ritualuri să te descurci mai bine cu schimbarea

“Toate marile schimbări sunt precedate de haos.” (Anonim)

Recunoaşte. Îţi doreşti să schimbi ceva la tine. Îţi doreşti să-ţi pui ideile în practică şi parcă tot de tine te loveşti. Îţi doreşti să renunţi la dulciuri (fumat, alcool, altele). Îţi doreşti să te simţi împăcat cu tine şi ceea ce faci. Îţi doreşti să scapi de amânare şi să fii productiv. Te simţi nefericit în preajma partenerului dar eviţi să schimbi ceva.

Îţi doreşti atâtea şi atunci când vine vorba de schimbări majore, parcă conduci cu piciorul pe frâna.

De ce este schimbarea aceasta aşa de dificilă?

Imaginează-ţi următorul scenariu: Te pregăteşti să mergi către casă după o zi obositoare la locul de muncă. Unul dintre colegi tăi te anunţă  că toate legile de circulaţie s-au schimbat brusc: semnul de stop (roşu), semnul de plecare (verde)  şi restul de semne de circulaţie s-au modificat. Vechile legi din trafic s-au şters şi cele noi urmează să fie făcute publice. Cum te-ai simţi şi ce ai gândi în drumul tău spre casă?

De cele mai multe ori, schimbarea se întâmplă aşa. Este surprinzătoare, rapidă, stresantă  şi-ţi rupe echilibrul interior. Fie că este vorba de falimentul neaşteptat al companiei la care lucrezi, ai luat un virus rar întâlnit, o accidentare sau te-ai despărţit de partenerul tău, lumea pe care cândva o ştiai uşor uşor se transformă şi este dificil să alegi ce faci mai departe. Apoi simţi frică  si nesiguranţă cu privire la ce urmează.

La mine, teama aceasta de schimbare apare de multe ori exact când sunt aproape să finalizez un proiect, un articol, un eveniment. Inclusiv acum când scriu aceste rânduri, mă face să mă întreb ce urmează după ce scriu acest articol şi parcă mă face să amân să finalizez.

“Atunci când o să fie mai dificil a suferi decât a schimba ceva, o să schimbi ceva.” (Anonim)

De ce ritualuri şi cum te ajută acestea să te descurci mai bine cu schimbarea?

Atunci când îţi stabileşti nişte intenţii clare şi eşti implicat pe plan fizic, emoţional, mental, spiritual, ritualurile (obiceiurile) tale încep să aibă sens.

Acestea te conectează la ceva mai mare decât tine, de ajută să te descoperi şi îţi reamintesc că totul este interconectat. Materialul gratuit vine cu mai multe explicaţii.

nevoia de schimbare

Cele 7 ritualuri care te ajută în procesul de schimbare.

1. Acordă-ţi măcar 10 minute doar pentru tine.

Fie că te rogi, meditezi, iubeşti, mulţumeşti pentru tot, asculţi muzică, ieşi în natură sau stai doar cu tine fără să faci nimic, acestea sunt momentele în care te reconectezi cu tine, îţi încarci bateriile.

2. Pune-ţi o mulţime de întrebări.

Ce, care, unde, când, cum, sunt întrebări care îţi stau la dispoziţie de fiecare dată când simţi teamă, îndoială, nesiguranţă. Am scris în articolul de AICI mai mult despre acest subiect.

3. Foloseşte un jurnal, o agendă sau un simplu caiet.

Poţi scrie despre experienţele avute, planuri de viitor, obiective îndrăzneţe şi să laşi o parte din tine să iasă la iveală. Varianta modernă este un jurnal video în care stai simplu în faţa camerei şi vorbeşti, spui tot ce ai pe suflet.

4. Trăieşte conştient şi curajos.

Te urmăreşti pe tine în tot ceea ce gândeşti, spui, faci sau nu faci cu entuziasm. Crezi în tine, crezi că meriţi şi poţi. Accepţi viaţa cu surprizele ei,  acţionezi cu curaj şi apoi iei ceea este mai bun din acele experienţe, înveţi din greşeli având mereu în minte “ce om eşti” şi “ce om devii”.

5. Învaţă din experienţa celorlalţi.

Ai la dispoziţie o întreagă varietate de cărţi, articole, cursuri, materiale video, descoperiri ştiinţifice şi ţine de tine să ai deschidere la nou şi la învăţare zilnică.

6. Renunţă la lucrurile/activităţile nefolositoare.

Tendinţa este să colecţionezi, să aduni cât mai multe lucruri, să ai cât mai mulţi prieteni, să ai cât mai multe experienţe şi provocarea este să spui STOP ţinând cont de ce este important pentru tine, de valorile personale.

Care sunt lucrurile care contează cu adevărat pentru tine şi la ce ai renunţa pentru a te bucura mai mult de ele?

7. Trăieşte în compartimente şi bucură-te de prezent alături de ceilalţi.

Ai avut parte de o varietate de momente în trecut, ai o viziune de viitor cu ce poţi face mai bine, mai simplu, însă adevărata provocare eşti TU. Ai fost întotdeauna tu în călătoria ta de la întuneric la lumină, de la frică la iubire, de la a gestiona momentele de dezamăgire cu cele de bucurie.

Pe lângă toate acestea este bine să trăieşti în prezent însă partea cea mai bună la “prezent” este că va fi unul şi mâine. Responsabilitatea, să-l faci să conteze pentru tine şi cei din jur, îţi aparţine în totalitate.

“Vrei ca lumea să se schimbe? Fă schimbări în propria ta lume.” (N. D. Walsch)

Povestea schimbării.

Aveam de ales dintre mai multe teme de licenţă. Am recitit lista aceea de mai multe ori şi încă eram nedecis. În final am ales: “Nevoia de schimbare într-o companie…”. Mă aşteptam să fac o impresie excelentă după multe luni de documentare şi efort. În ziua de prezentare am trecut cu emoţii de prezentare şi un pic dezamăgit de rezultat.

La ceva ani distanţă de atunci scriu aceste rânduri şi un lucru este clar: schimbarea (evoluţia) este inevitabilă, indiferent de stadiul în care eşti acum.

“Creşterea înseamnă schimbare, iar schimbarea implica riscuri, trecerea de la cunoscut la necunoscut.” ()

Sorin Mihu

Ce ritualuri te ajută să gestionezi momentele tensionate când apare schimbarea?!

photo by:

Citeste inca un articol pentru progresul tau:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *