Home » Evolutie » Pe calea măiestriei – 7 ingrediente simple pentru a-ţi uşura acest proces

De fiecare dată când merg la sală mă trezesc cu nişte idei bune. Privindu-l pe instructor mi-am dat seama că eu, tu şi cei din jurul tău suntem într-un proces de căutare a măiestriei.

Căutăm să facem lucrurile mai repede şi mai bine.

În ce  ţi-ai propus să cauţi măiestria?

De cât timp ai început acest proces?

Eşti mulţumit de ceea ce ai reuşit să faci?

Poate cauţi măiestria în a deveni un bun medic, profesor sau orice altă profesie.

Poate cauţi echilibru pe toate planurile (fizic, emoţional, mental, spiritual) şi chiar ar fi o decizie inspirată din partea ta.

În drumul tău către măiestriei indiferent de domeniu te situezi la un anumit nivel.

Consideră acest proces un joc cu 100 de nivele şi momentan ai ajuns la nivelul 34.

Într-o lume axată pe critică şi descurajare eu te felicit pentru reuşita ta şi-ţi urez multă energie şi de acum înainte, sigur vei avea nevoie de ea să faci faţă la toate provocările ce-ţi ies în cale. Amazing

Puterea Maiestriei 34

Deja ai parcurs o anumită distanţă, ai învăţat nişte lecţii valoroase de la viaţă, motiv pentru care ai ajuns aici şi te afli de obicei în două situaţii:

  1. Îi priveşti pe cei care sunt deasupra ta

Îi poţi privi cu admiraţie şi respect pentru ceea ce au reuşit sau te poţi bloca în capcana invidiei care te ţine pe loc.

Privindu-i cu atenţie poţi “copia” tot ceea ce au ei mai bun şi ţi se potriveşte. Aşa îţi dai voie să creşti, să treci la următorul nivel.

Aşa funcţionează evoluţia şi este motivul existenţei a tot ce vezi în jurul tău, tehnologie de ultima generaţie care acum 100 de ani părea un vis îndepărtat, ceva IMPOSIBIL.

  1. Îi priveşti pe cei care sunt sub tine.

Mă refer la cei care abia acum încep să se mişte ,să facă primii paşi, să parcurgă primele nivele în căutarea măiestriei.

Faptul că ai parcurs nişte nivele în plus faţă de ei îţi poate da şansa să fii la rândul tău o sursă de inspiraţie, să fii un exemplu, un model de reuşită, rămâne doar să arăţi înţelegere, răbdare şi sprijin pentru cei la început de drum.

Comparaţia cu ei, sentimentul de superioritate este o capcană de luat în seamă în momentul în care te afli în această situaţie.

Vei observa la ei mici greşeli pe care le-ai făcut de-a lungul timpului şi acest lucru îţi va reaminti ce ai învăţat de-a lungul timpului, să le eviţi şi mai ales să-ţi păstrezi concentrarea pe misiunea şi scopul tău cel mai înalt, progresul către dorinţele tale.

Este alegerea ta dacă decizi să intervii în procesul novicilor, să dai indicaţii sau să-i laşi liberi să-şi înveţe greşelile, ţine cont însă că:

“Îl poţi ajuta să de-a norii la o parte, dar strălucirea soarelui este tot a lui!”  (Octavian Baban)

Cum să-ţi faci calea mai uşoară în căutarea măiestriei ţinând cont de cele 7 ingrediente speciale?

. Opreşte-te din ceea ce faci şi fă o analiză a nivelului unde eşti acum.

De fiecare dată când îmi amintesc acest lucru, înţeleg că motivul din spatele acestui lucru este de a verifica ceea ce am reuşit să fac şi dacă sunt pe direcţia potrivită.

Este celebră metaforă cu o maşină rătăcită. Este ideal să te opreşti măcar pentru 1 minut să priveşti pe hartă unde eşti şi încotro să te îndrepţi şi dacă chiar îţi este imposibil să opreşti redu viteza suficient  de mult încât să te poţi orienta.

. Acceptă nivelul la care eşti acum, cu bune şi cu rele

Mi-a luat mult timp să învăţ să mă accept aşa cum sunt, să mă apreciez pentru ceea ce fac şi consider acest aspect foarte important când cauţi măiestria.

Acceptă că fiecare are ritmul şi evoluţia lui.Huh

Te-ai nascut sa fii real

. Atenţie maximă la semnalele din exterior şi ascultaţi instinctele interioare

Deşi am mii de kilometri pe bicicletă zilele trecute am simţit puterea asfaltului şi cum într-o secundă fără să-mi dau seama am fost la limită. Analizând în minte situaţia respectivă am găsit că partea mea de vină era faptul că “MĂ GRĂBEAM”, deşi puteam simplu să dau vina pe femeia care merge pe banda greşită.

Referitor la instincte am avut ocazia zilele acestea să stau în preajma unei prietene care a născut o fetiţă scumpă foc şi am fost impresionat cum deşi era pentru prima oră în situaţia de mamă “ştia bine” ce are de făcut cu cea mică.

. Înconjoară-te de cei de la care poţi învăţa (mentori)

De multe ori este suficient să văd la cineva că face bine ceva pentru că imediat îmi dau seama dacă îmi este de folos şi mie, dacă merită să testez acel lucru şi în viaţa mea. Este unul din punctele mele forţe să văd o persoană mai bună ca mine la ceva şi “să preiau” ceea ce face bine.

Te încurajez şi pe tine să faci acelaşi lucru deşi cred că acest lucru este în fiecare, rămâne doar să fie folosit la potenţial maxim.

❺. Respectă orice şi pe oricine îţi iese în cale

Uit uneori acest aspect, fiecare persoană care-mi iese în faţă este o  bună metodă de cunoaştere de sine şi poate să fie în orice moment o sursă de inspiraţie.

❻. Ajustează-te în permanenţă

Totul este într-o continuă mişcare, în acest moment când scriu aceste rânduri s-au mai inventat nişte lucruri noi, rămâne să facem acelaşi lucru şi cu noi înşine, să folosim educaţia şi puterea acţiunii în cel mai simplu mod.

❼. Bucuria pentru fiecare pas făcut

A fost una din cele mai valoroase lecţii de viaţă primite, să învăţ să mă bucur de o plimbare în natură, o discuţie sinceră, un zâmbet larg.

Recapitularea celor 7 ingrediente simple:

Analizează ce şi cum.

Acceptă unde eşti.

Atenţie la interior şi exterior.

Mentori.

Respect.

Ajustează-te.

Bucură-te.

“Fără măiestrie, inspiraţia abia dacă este o trestie în bătaia vântului.” (Johannes Brahms)

Din experienţa ta ce alte ingrediente ai mai adăuga la această căutare a măiestriei, peste ce am sărit?

Sorin Mihu

________________________________________________________________________________
Comentează mai jos cu profilul de Facebook:

Citeste inca un articol pentru progresul tau:

2 thoughts on “Pe calea măiestriei – 7 ingrediente simple pentru a-ţi uşura acest proces

  1. Simona says:

    7 pasi simpli de aplicat. Mi-a placut citatul ca te-ai nascut sa fii real, nu perfect. E un lucru mare sa incetezi sa fii perfect.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *