Home » Evolutie » Preferabil, fii nervos!

“În materie de nervozitate doar Hitler m-a depăşit.” (Emil Cioran)

Zilele trecute devoram o lubeniţă (un pepene dulce) în timp ce m-au năvălit gândurile şi mai ales întrebările, prost moment.

Pe lângă cele comune şi banale la prima vedere, ce îţi doreşti mai mult? Mai mulţi bani? Să-ţi începi propria afacere? Să găseşti persoana iubită? Care este treaba asta cu evoluţia? M-am oprit la: Ce motive ai avea să fii nervos, într-o societate care de abia aşteaptă să-ţi spună: “Stai calm, băiete, că trece furtuna!

Din acel moment au început să curgă ideile şi mi-au ieşit în cale cele mai bune resurse.

În primul rând, o listă cu DOAR 7 motive pentru care să fii nervos:

♠ crezi tot ceea ce ţi se spune, înainte să testezi pe propria piele.

♠ dai vina pe sistem, pe ceilalţi, pe societate, înainte să-ţi asumi responsabilitatea, un cuvânt mare din alfabetul evoluţiei.

♠ ai impresia că vei trăi veşnic şi te comporţi ca atare.

♠ uiţi că ai în piept o inimă egoist care cere să-ţi încarci rezervoarele pe toate planurile (fizic, emoţional, mental, spiritual), să ai grijă de tine şi să te iubeşti din cap până în picioare, cu fiecare imperfecţiune.

♠ faci prea puţine lucruri în numele iubirii şi amâni să-ţi muţi dorinţele cele mari pe lista de “OBŢINUT” şi “DE FĂCUT”, începând de acum.

♠ acorzi prea multă importanţă evenimentelor din trecut sau celor în viitor, neglijând ziua de astăzi.

♠ eşti departe de acea armonie între ceea ce gândeşti, simţi, spui şi faci, departe de destinul tău măreţ.

(Trece mai jos, într-un comentariu, ce motive ai tu pentru a fi nervos. Ai?)

Acum 4 zile am răsfoit o carte aparte, într-o perioadă în care la modă este “gândirea pozitivă” – “Partea luminoasă a părţii întunecate – Sau Cum Nervozitatea, Ruşinea sau Îndoiala sunt esenţiale pentru succes şi împlinire”, de Todd Karhdan.

Câteva elemente care mi-au sărit în evidenţă:

1. Mereu vor exista “experţi”, mai ales în psihologie, care vor spune că singura (!) cale este să fii fericit, rezistent, optimist şi restul vor veni de la sine. Oare este singura cale către starea de bine?!

O abordare mult mai aproape de realitate şi dovedită prin fel şi fel de experimente ştiinţifice recente, spune că toate stările sunt bune şi că fiecare emoţie este utilă în felul ei. Până şi cele la care ne gândim că sunt negative sau dureroase. Nervozitatea este un exemplu în acest sens. Cercetările arată că foarte rar aceasta duce la ceva extrem sau violenţă. Însă, are rolul să te anime atunci când libertatea personală îţi este atacată. Îţi permite să te aperi pe tine, pe cei apropriaţi şi să menţii nişte limite acceptabile de convieţuire.

Fiecare emoţie îşi are rolul ei şi atunci de ce te chinui să pui o parte dintre ele la colţ?

2. Poate unul din cele mai dificile şi comune teste din procesul de recrutare al soldaţilor din forţele de elită, este o simplă alergare, pe un drum obişnuit, în jurul poligonului.

Cu o seară înainte, tinerilor li se spune să-şi pregătească întreg echipamentul de luptă (doar 30 de kilograme) şi să se prezinte la locul de pornire, dimineaţa, devreme. De cele mai multe ori, ei aleg să doarmă puţin şi să stea nemâncaţi. Ceea ce face această cursă mai provocatoare este faptul că nu este specificată EXACT distanţa. Să fie doar 300 de metri? 3 kilometri sau 30?

Emoţiile sunt pe măsură de îndată ce încep să alerge, în necunoscut. Unii sprintează cu speranţa că vor fi fruntaşi. Alţii aleg să menţină un ritm lent cu gândul să-şi conserve energia în cazul în care vor avea parte de un maraton, în timp ce o parte preferă să stea într-un grup, să arate spirit de echipă.

Nespecificarea distanţei pune multă presiune pe tineri şi mulţi dintre aceştia renunţă, aflând ulterior că este o cursă psihologică şi mai puţin una în care le este testată capacitatea fizică. Gradul de nervozitate în faţa necunoscutului este doar unul din elementele observate şi analizate la viitori soldaţi.

nervos

 

3. Nervozitatea, de felul ei, nu este bună sau rea, este ceea ce “SIMŢI” şi “FACI” în acel moment.

Cercetările scot în evidenţă că doar 10% din momentele de nervozitate ridicată conduc la forme de violenţă şi că este incorect să pui un semn de egalitate între aceasta şi agresiune. Nervozitatea (mânia) apare de cele mai multe ori atunci când suntem nedreptăţiţi sau atunci când ceva ne blochează capacitatea să atingem obiective importante. Mai apare în legătură cu ceilalţi şi atunci când aceştia, fac, nu fac sau ar putea face ceva “deranjant”.

Oare chiar este în regulă să ai aşteptări prea mari de la cei din jur înainte de a avea de la tine?


“Nervozitatea este un acid care poate face mai mult rău vasului, în care este depozitată, decât atunci când este vărsată (eliberată).” (Mark Twain)


Am încercat să-mi amintesc un moment în care nervozitatea mea a depăşit limitele şi mi-a fost greu să găsesc un asemenea moment pe care să-l descriu aici. Sigur au fost câteva momente însă au trecut repede şi fără efecte adverse. Acum scriu aceste rânduri rătacite în mulţimea de materiale legate de emoţii.

Revenind la titlu, până descoperi care sunt motivele pentru care să fii nervos, este important de ştiut cum să-ţi exprimi această emoţie.

În momentul în care eşti pus în situaţia să-ţi exprimi mânia sau altă stare negativă, un început în acest sens este să accepţi disconfortul şi să urmăreşti care este cu adevărat avertismentul în aceea situaţie, dacă se scufundă corabia şi ce ai făcut concret.

De bun simţ este să-i informezi pe cei din jur că simţi nişte emoţii intense şi din această cauză va apărea o mică tensiune în procesul de comunicare. Caută să-ţi dai voie să iei o mică pauză. Intuitiv, o prietenă bună de-a mea numără (în gând) până la 20, respiră de câteva ori înainte de a le răspunde clienţilor mai nepoliticoşi. Personal, cred că are doar de câstigat dacă îşi aminteşte de asta atunci când situaţia o cere.

O concluzie de final:

Nervozitatea este doar o emoţie din varietatea de care avem parte zilnic şi ţine de tine să descoperi când apare şi cum să o gestionezi. Să-i întorci spatele este foarte rar o soluţie.

Sorin Mihu

 Intră în discuţie cu profilul de Facebook sau mai jos:

Citeste inca un articol pentru progresul tau:

One thought on “Preferabil, fii nervos!

  1. Iata ca am ajuns acesta pagina web despre Preferabil, fii nervos!
    , cautand despre fii nervos. Acum iti spun ca faci treaba super.
    poate vrei sa vizitezi si pagina http://cazare-maramures.net o pagina despre maramures.
    Numa bine

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *