Home » Evolutie » Preferabil, trăieşte conştient sau cât de mult poţi – provocarea supremă!

“Odată ce este îmbogăţită de idei noi, mintea omului nu îşi mai recapătă dimensiunile originale.” (O. W. Holmes)

Mai pe româneşte, odată ce ai avut o idee “genială”, gândul nu-ţi mai dă pace!

Revenind la conştienţă…

Unii vor spune că provocarea supremă este să fii fericit, alţii vor insista că este important să iubeşti. O altă tabără va spune că sănătatea este cea mai importantă, în timp ce se vor găsi unii care să spună că bunăstarea financiară le rezolvă aproape pe toate.

Lista poate continua după perspectiva şi situaţia de viaţă a fiecăruia, fără număr.

Toate cele menţionate mai sus au un element comun, PE TINE, cel care trăieşte acele lucruri.

Priveşte atent în jur!

Totul se mişcăcu repeziciune. Lumea “aleargă” pe stradă, cu telefonul în mână, dupa selfie-uri şi poze trăznet. Ajungem în partea cealaltă a pământului în câteva ore de zbor. Aproape se anunţă că s-a inventat teleportarea. Scenele din preajmă se derulează de parcă ai fi la cinematograf şi nu este de mirare că uneori te întrebi, cât timp mai poţi rezista în acest ritm nebun.

Şi totuşi, nimic nu se compară cu viteza gândurilor tale, doar de cele mai multe ori eşti prizonierul propriei minţi. Acum eşti vesel, ca apoi să treci în alte extreme, cu plânsete, tunete şi fulgere.

Ai aşteptări imense de la cei din jur şi câteva de la tine. Mai ai o listă de dorinţe şi nevoi, doar se spune că este important şi “trebuie” să bifezi cât mai multe căsuţe.

  • Cât de lungă este lista ta şi când crezi că vei termina cu ele?
  • Pentru cine este importantă această listă? Pentru tine, cei din jur, pentru divinitate?
  • Cum te simţi atunci când bifezi o dorinţă şi ce faci din acel moment?
  • Ce ai crezut despre lume şi te-ai înşelat în tot acest timp?

Eram foarte aproape să sar peste colecţia de situaţii, numite “probleme”.Se ţin scai de tine, zile întregi, îţi dau bătăi de cap şi parcă vin toate în acelaşi timp.

Din nou elementul comun eşti TU, cel care trăieşte acele momente.

Este uşor să te pierzi pe tine în acest vârtej, să te depărtezi de tine şi ceea ce este important pentru sufletul tău.


“Cu cât conştientizezi mai mult că exişti, în prezent, cu atât devii mai puternic. Dumnezeu îţi dă o putere din ce în ce mai mare, cu cât devii mai conştient de tine însuţi. Trebuie să devii conştient de ce poţi să faci cu propria forţă, şi să nu faci rău.” (Iustinian Cruceanu)


Departe de mine gândul să te fac să crezi că eu sunt în permanenţă conştient. Am momente când analizez situaţiile din trecut sau fac fel şi fel de planuri de viitor, ca apoi să-mi amintesc de acest motto:

Astăzi este o altă zi minunată, respir, cunosc oameni de calitate,scriu, învăţ şi caut să descopăr cât mai multe despre mine, despre tine şi interiorul nostru şi sunt recunoscător pentru că mai am acest privilegiu. Ceea ce se întâmplă în exterior este o reflexie la toate acestea.

Imediat îmi dau seama că indiferent de ce percep, există o realitate mult mai vastă, care în această clipă-mi scapă.

Dacă tot ai ajuns până aici, cum trăieşti conştient?

Din ciclul X paşi:

Pasul 1. Eşti atent la tine, la ce om “eşti”şi la “ce om devii”. Apoi eşti atent la ceea ce se întâmplă în interiorul tău, în timp ce treci prin lumeşi la cei care-ţi ies în cale.

Pasul 2. Repeţi pasul 1 cât de mult şi des poţi.

“Nu pleca la drum, fără să fii conştient de paşii pe care îi faci. Nu păşi, fără să fii conştient de faptul că păşeşti. Exişti. Eşti întruchiparea Universului, într-o formă umană.” (Cătălin Manea)

Scriind aceste rânduri, mi-a venit în minte fraza aceea: “Oriunde te-ai duce, ia-te şi PE TINE. Trăieşte conştient!”

De la om la om,
Sorin Mihu

Citeste inca un articol pentru progresul tau:

2 thoughts on “Preferabil, trăieşte conştient sau cât de mult poţi – provocarea supremă!

  1. Lucia says:

    Buna Sorine, un articol foarte bun, dar f greu de pus in aplicatie. Cand in jurul tau ai numai persoane cu ganduri negative si lupti cu ele precum lupti cu morile de vant poti sa mi spui cum ma pot detasa? Mentalitatea nu le o poti schimba nici din gresala. Sunt nascuti asa si trebuie sa moara asa. Degaba iti consumi energia cu asemenea persoane nu le scoti din ale lor. Depinde si de gradul de inteligenta si de deschiderea care o au spre a cunoaste. Eu una traiesc in un mediu toxic as spune si nu reusesc sa schimbnimic. Cand incep sa explic cate ceva am unul care vine si contramandeaza totul, mai rau imi fac. Prefer sa ma inchid in carapace si sa nu mai explic nimic. Daca tu Sorine ai avea o solutie te as ruga sa mi o impartasesti.

  2. Ana says:

    Provocarea ta Sorine este valabila si pentru persoane octogenare ca mine. Generatiile din urma mea nu trebuie sa ezite. Daca orice fiinta isi pune in valoare energiile ,situatia financiara nu trebuie sa fie un impediment.Felicitari si continua .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *