Home » Evolutie » Trăieşte cu claritate. Ai deja tot ce ai nevoie

Plănuiam să scriu aceste rânduri de ceva timp, însă acum parcă se potriveşte şi mai bine cu această perioadă a  Crăciunului şi a pregătirilor pentru noul an (stabilirea obiectivelor).

Oamenii, de obicei, se chinuie cu negativismul, gânduri limitative, inventează scuze şi se întreabă cum poţi deveni mai motivaţi, pozitivi şi de succes.

Răspunsul stă în alegerile simple pe care le faci în fiecare zi. Sper că aceste rânduri te vor ajuta să iei decizia simplă de a alege fericirea.

Un nene profund, Immanuel Kant, în opera sa cea mai importantă, “Critica raţiunii pure“, a scris că lumea exterioară în sine este o formă de energie.

Oamenii îşi doresc ordine şi sens, motiv pentru care au împărţit-o în trei dimensiuni, cum ar fi proprietăţii, culoarea şi mărimea. Toate acestea  pe baza informaţiilor limitate furnizate de simţurile noastre.

Atunci când dormim, noi folosim aceleaşi abilităţii pe care le folosim atunci când suntem treji, pentru a crea, în esenţă, lumea înconjurătoare. Singura diferenţă, între starea de visare şi trăirea vieţii de zi cu zi, este fluxul constant de date senzoriale care vin din mediul înconjurător, în timp ce în starea de visare datele vin din subconştient.

Atunci când eşti treaz şi vezi un obiect îţi creezi în minte o imagine cu privire la acel lucru.

Altfel spus îţi “creezi” lumea pe care o experimentezi tot timpul, în fiecare zi.

Pentru a înţelege mai bine la ce mă refer o iluzie optică simplă: http://www.colorcube.com/illusions/blndspot.htm

Aceasta îţi arată că în absenţa datelor care vin din exterior, creierul tău face o presupunere despre lumea înconjurătoare şi “umple” golurile pentru a crea o realitate cât mai veridică.

De cele mai multe ori această realitate este incompletă.

Cum te pot ajuta cele scrise mai sus, mai ales acum în preajma Crăciunului?

Ca fiinţă umană cu voinţă liberă, ai abilitatea să-ţi modifici credinţele şi presupunerile despre tine, despre lume şi cei din jurul tău. Asta înseamnă să îţi modifici felul cum percepi lumea şi “să-ţi schimbi realitatea”.

Într-una din acele zile mizerabile, atunci când te simţi groaznic, atunci când te uiţi în jurul tău şi ai impresia că toţi ceilalţi se încruntă la tine, că tot ceea ce faci iese prost, că toată lumea vrea ceva de la tine.

Într-o zi bună când toate lucrurile se pare că merg bine, atunci când priveşti în jur vezi doar feţe zâmbitoare, auzi doar complimente şi parcă toate lucrurile mărunte se aşează de la sine, fără efort. Smile1

decizia iti apartine

Acum parcă mai mult ca oricând în preajma Crăciunului, în goana după “cadouri” am un anunţ mare pentru tine: ai tot ce ai nevoie în interiorul tău, pentru a-ţi crea în fiecare moment o experienţă pozitivă.

“Între stimul şi răspuns este un spaţiu. În acel spaţiu este puterea de a ne alege răspunsurile. În răspunsurile noastre este creşterea şi libertatea noastră.” (Viktor Frankl)

După ce a supravieţuit în lagăr, Frankl a avut un moment de revelaţie şi a înţeles că, indiferent cât de multă îţi este răpită libertatea, mereu vei rămâne cu libertatea de a decide să simţi fericirea, dacă asta îţi doreşti.

În momentul în care deconectezi lumea exterioară, de cea interioară îţi dai seama că ai totul, că dorinţa de a avea un obiect (un smartphone) dispare odată cu dorinţa de a spune ceva anume, de a fi sfătuit de ceilalţi.

Înţelegi că indiferent de ce se întâmplă “acolo” ai deja un sentiment că exişti şi că ai claritate.

Ce înseamnă asta atunci pentru tine acum şi aici?

1. Gândurile ca “voi fi fericit când voi avea acel Mercedes roşu” sau “voi fi în siguranţă atunci când voi avea 50000 de euro în cont” sunt fără sens.

Prin ce fel de particule îţi transmite maşina fericire direct în suflet? Banii din cont îţi dau un sentiment de siguranţă prin aer, direct în creierul tău?

Puţin probabil.

Sunt nişte stimuli exterior, îi interpretezi şi apoi DECIZI că poţi să fii fericit pe baza lor.

Tot aici apar şi două “probleme”.

Prima, să zicem că odată ce ai banii începi să-ţi faci griji pentru ei, că i-ai putea pierde. A doua, dacă eşuezi să-ţi cumperi aceea maşina, te poţi gândi că vei fi nefericit pentru restul vieţii.

Soluţia: decide-te asupra acelor puţine lucruri care sunt suficiente să te facă o persoană fericită. Lucruri asupra cărora ai control, le ai în interiorul tău (abilităţile dezvoltate) şi puterea de influenţare din exterior este minimă.

Poţi înlocui gândirea “voi fi fericit când voi avea alt loc de muncă” cu “sunt fericit pentru că lucrez, mă descurc cu brio  la ce fac şi am mari perspective. Unul din obiectivele mele este să fiu promovat şi plec dintr-o poziţie în care sunt fericit pentru ce am şi cine sunt.

2. Alege ce permiţi să te afecteze.

Adică este în puterea ta să alegi cum te afectează ceea ce se întâmplă în exteriorul tău.

Poţi alege dacă te simţi insultat, neîncrezător în sine. Poţi alege dacă ţi se rupe inima la o despărţire sau dacă ai o zi mai proastă. Poţi să iei decizia să reacţionezi la tot ceea ce ţi se pare că este împotriva ta sau poţi să fii într-o stare pozitivă şi să fii detaşat de evenimentele aparent negative, le poţi chiar interpreta ca complimente sau să râzi de ele acceptându-le, până devin glume absurde.

Este decizia ta şi sunt curios ce te opreşte să faci că fiecare interacţiune a ta să fie plăcută, amuzantă, cu zâmbetul pe buze şi să simţi că trăieşti?

3. Trăieşte cu autenticitate şi scop

În fiecare zi, de dimineaţă până seara eşti bombardat cu reclame, articole noi, filme, şi melodii care ne dau o viziune asupra vieţii, despre cum să arătăm, să ne simţim, să ne comportăm, ce ne face fericiţi sau ceea ce este bine sau rău.

Cei care au creat ultima reclama văzută, vor ca tu să crezi că factori exteriori te fac fericit. Aceasta este modalitatea prin care el îţi vinde ultimul lui “gadget”.

Crezi că iau în calcul posibilitatea că tu, deja ai tot ceea ce ai nevoie pentru a fi ferit?

Crezi că ar mai insista aşa de mult să-ţi cumperi acel “obiect/serviciu”?

Să trăieşti cu sens adevărat, vocaţie, este foarte simplu. În primul rând este important să-ţi stabileşti obiective, fără să fii influenţat de factori exteriori, de ceea ce spun eu sau ceilalţi că ar “trebui” să faci sau de ceea ce vezi la persoanele de succes.

Priveşte în interiorul tău şi la lucrurile care te fac fericit. Te poţi juca cu întrebările, să le variezi cât mai mult (un proiect la care am lucrat în acest an).

Care sunt dorinţele tale actuale? Ce fel de muncă ai face chiar şi fără să fii plătit sau chiar ai plăti ca să o faci? Care este locul unde ţi-ar place să trăieşti, să te simţi confortabil şi în siguranţă? Ce fel de oameni te motivează şi-ţi dau energie?

Odată ce ţi-ai stabilit obiectivele pe baza întrebărilor de mai sus ai deja o motivaţie puternică să treci la acţiune, să pui ideile în practică, să descoperi lucruri noi prin propriile puteri.

4. Ai deja tot ce ai nevoie pentru a fi ferici, să trăieşti o viaţă autentică, alături de ceilalţi şi să ai succes.

Atunci când vei fi într-un parc de joacă, cu copii cu vârsta între 4 şi 5 ani vei observa cum aceştia vor face un pas în faţă şi vor interacţiona cu ceilalţi copii, fără efort. Îşi învaţă numele, se joacă împreună şi devin prieteni în 10 minute.

După mai mulţi ani de condiţionări sociale, după ce auzi repetate în dese rânduri afirmaţii ca: “este interzis să vorbeşti cu străini”, “ai grijă în cine ai încredere, toţi au un interes”, “cei care au religia X sunt nebuni”, ajungi să te închizi, să respingi experienţe normale, sănătoase şi sociale.

Şi aici este nevoie să treci peste programările sociale din exterior şi să-ţi permiţi să scoţi la iveală naturaleţea, dorinţa de a te conecta cu persoana din faţa ta şi să-ţi urmezi adevăratele ţeluri, care vin din interior.

Concluzia: De fiecare dată când crezi că lucrurile merg prost, cineva te ataca sau o situaţie te face să simţi anxietate şi tensiune, aminteşte-ţi de puterea minţii tale şi foloseşte-ţi voinţa liberă de a alege să fii fericit. De pe o poziţie de claritate şi mulţumire, soluţia la orice “problemă”, pe care o ai devine mult mai accesibilă şi simplă.

Există şanse ca odată cu revizuirea pozitivă a situaţiei respective, să-ţi dai seama că ţi-ai făcut viaţa mai grea decât ar fi trebuit.

Crăciun fericit,
Sorin Mihu

PS: Au sens rândurile de mai sus? Ce ai adăuga la acest tablou din experienţa ta?

photo by: Joris_Louwes

Citeste inca un articol pentru progresul tau:

One thought on “Trăieşte cu claritate. Ai deja tot ce ai nevoie

  1. Rizka says:

    Azi am reusit in srasfit sa imi fac un cadou ..si sa reusesc sa las si eu comentarii..asa ca , cu ocazia sarbatorilor de iarna, va urez multa sanatate, fericire si tot ceea ce va doriti sa vi se implineasca , cu drag krisszu95shinnygirl :*

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *