Home » Evolutie » Un nou an începe în fiecare zi sau despre dorinţele tale şi stabilirea de obiective

Pentru unii aceasta este perioada în care reflectează la ceea ce s-a întâmplat în acest an. Pentru alţii înseamnă să se bucure de momentele de relaxare. O bună parte deja se gândesc la noul an, îşi stabilesc “obiective” şi direcţii. Fiecare componentă îşi are rolul ei, sunt interconectate între ele.

Eşti pregătit pentru cel mai bun an din viaţa ta, de până acum?

Trecutul

Anul trecut cam în aceeaşi perioadă mi-am implementat un ritual personal: să gestionez cu bine trecerea la nou an şi să găsesc un echilibru între cele 3 componente: trecut, prezent, viitor.

Am aruncat o privire la acest an. Am celebrat succesele, am retrăit emoţia acelor momente mai speciale şi am învăţat din greşeli. Mi-aş dori să spun că mi-am atins toate “obiectivele”, dar aş minţi.Wink

Mai multe detalii despre ritualul în sine şi exerciţiul cu detectorul de minciuni, la trecerea dintre ani AICI.

Pe tine cum te face să te simţi sfârşitul de an? Aduce bucurie sau tristeţe? Este prietenul său duşmanul tău?

Prezentul

Sunt un susţinător al prezentului, este unul din aspectele cele mai importante ale evoluţiei. Să reuşeşti să fii prezent la ceea ce faci, să simţi momentul, să observi şi să te bucuri.

Încă mai am de muncit serios la acest aspect, să las prejudecăţile deoparte, pentru că ele mă îndepărtează de iubirea adevărată şi să mă concentrez pe evoluţia mea pe cele patru planuri (fizic, emoţional, mental, vocaţional).

Era să uit: să mă las surprins de fiecare moment în parte.

Viitorul

Recent am observat tot mai mult şi mai des încurajarea: “STABILEŞTE-ŢI OBIECTIVELE”. Parcă este o “modă” în perioada aceasta, acum la sfârşit de an. O mulţime de indicaţii care mai de care în acest sens, despre cum ar fi cel mai bine să faci acest exerciţiu de imaginaţie.

Pentru cei cu picioarele pe pământ şi mai realişti stabilirea de “obiective” sau cum le numeşti tu: ţinte, direcţii, planuri de atins, dorinţe, visuri, este un proces care-i pune în mişcare, însă le lipseşte viziunea generală, motiv pentru care se pierd în activităţii de rutină.

Cei mai visători, au  deja viziunea, însă le lipseşte să facă acei paşii mărunţi şi zilnici.

Aceste laturi de “visător” şi de “soldat” există în fiecare, în doze mai mari sau mai mici. Cu cât le stăpâneşti mai bine, pe amândouă şi le aduci la un echilibru, cu atât mai bine.

evolutia mea Revenind la stabilirea de “obiective” am avut ocazia să aud două direcţii:

I. Prima să-ţi stabileşti obiective cât mai realiste şi mai palpabile. L-am dat chiar ca unul dintre cele 23 de motive pentru care apare această prăpastie între teorie şi practică.

II. Al doilea să-ţi stabileşti “obiective” cât mai măreţe, visuri cât mai “imposibile” şi să faci paşii în direcţia lor.

Dacă priveşti atent le poţi asocia, să-ţi urmezi destinul măreţ, făcând fiecare pas din el cu bucurie maximă. Asta înseamnă să ai viziunea de ansamblu, să crezi în dorinţa ta cea mai mare şi să mergi în direcţia ei chiar şi atunci când ceilalţi îţi spun că este imposibil.

Unul dintre cele mai mari visuri ale mele este evoluţia individuală şi colectivă. Spun asta într-un moment în care, dacă asculţi opiniile celor din jur, vei observa pesimismul şi negativismul cu privire la această perioadă, vei auzi că este “criză” şi că lucrurile merg din ce în ce mai rău.

Probabil că este, însă face loc pentru ceva poate mai bun şi este în puterea ta să ALEGI ce faci cu această provocare. Victory

Unul din punctele mele forte este gradul de empatie. Îmi este uşor să mă pun în papuci persoanei din faţa mea. Îmi este uşor să fac delimitarea între cei care au un obiectiv clar şi cei care plutesc, fără ţinte clare.

Cele 4 categorii de persoane care se învârt în jurul “obiectivelor”.

1. Adormiţi

Fără “obiective” stabilite, fără planuri scrise, care au ca principală direcţie: “să trăiască de pe o zi pe alta”. Să-şi asigure supravieţuire şi să se bucure de moment.

O alternantă între muncă şi relaxare (recuperare).

Multe dintre triburile care trăiesc deconectate de viaţa modernă, fără tehnologie, au un stil de viaţă în acest sens şi studiile spun că sunt foarte fericiţi aşa.

2. Semi – adormiţi

Sunt cei care încă stau departe de stabilirea “obiectivelor”, fără planuri scrise. Simt că au un destin măreţ, simt că pot mai mult, sunt în perioada de căutări, însă fără să depună prea mult efort în acest sens.

Se mint singuri, în cele mai multe momente în care-şi spun: “mă las surprins de ceea ce mi se întâmplă, las lucrurile să vină de la sine”.

Aici ţine mult de educaţia şi mentalitatea dobândită.

Parcă zilele sunt la fel, zilele trec repede şi ai impresia că viaţa ta se învârte într-un cerc vicios, fără să ai vreo putere în acest sens.

O metaforă care se potriveşte bine cu această categorie:

“Eşti ca o barcă care pluteşte, fără direcţie, într-un ocean în mişcare.” (Anonim)

3. Modernistul

Deja poate ai intrat în contact cu lumea “dezvoltării personale”, poate mi-ai citit o parte din articole, ai urmărit materiale de calitate sau ai citit cărţi de specialitate.

Le-ai parcurs însă fără să faci prea multe în acest sens. Lipsa de acţiune, să pui ideile în practică, să adaptezi la ţine informaţiile parcurse, sunt puncte de reper pentru această categorie.

Un al lucru care se observă la această categorie este direcţionarea către un singur plan din cele patru menţionate deja.

Îţi doreşti cât mai mulţi bani, eşti dispus să faci orice pentru ei, însă uiţi că este important să ai grijă de sănătatea ta, de nivelul tău de energie (un ajutor în materialul BONUS de aici), de cei dragi şi de faptul că ai un destin măreţ.

Tot aici apar cele mai mari dependenţe şi abuzurile (jocurile, distracţiile prelungite, facebook-ul, consumerismul, încalci libertatea celorlalţi de a-şi urma dorinţele, alcoolul, restul completează tu, în cazul tău __________________________).

O caracteristică importantă  este felul cum treci peste amânare, scuze, frică, vinovăţie, anxietate şi te concentrezi pe ceea ce este important pentru tine – progresul tău.

Este o etapă dureroasă însă cu multe lecţii de învăţat.

Îţi sună cunoscut?

4. Evoluţionistul modern

Ştii şi eşti convins că ştii, crezi, ai “obiective” stabilite, le ai scrise şi faci paşii în direcţia lor. Deja aici ai viziunea de ansamblu. Ai răbdarea necesară. Ai dorinţa de a te juca cu fiecare pas în parte.

Acţiunea adevărată este o caracteristică incorporată, în care gândeşti în aceea direcţie, te exprimi în acel sens, fapte pe măsură, îţi implementezi ritualuri personale şi obiceiuri, crezi în ceea ce faci, ai încredere în călătoria ta. Vezi stabilirea dorinţelor (realiste şi nerealiste) ca pe o parte importantă a procesului de evoluţie.

Ţi-ai scris deja obiectivele pentru noul an?

obiective scrise Trusa de prim ajutor pentru stabilirea “obiectivelor”

Θ Profita de timpul liber din acesta perioadă şi acordă-ţi 5 -10 minute, în care să te întrebi ce-ţi doreşti cu adevărat.

Θ Scrie sau foloseşte un jurnal video. Scrisul te poate duce către zone pe care rar le accesezi, iar în cazul în care-ţi place să intri în contact cu tine deschide o cameră de filmat şi vorbeşte în faţa ei. Spune tot ce-ţi trece prin cap (elimină riscul de a fi deranjat sau întrerupt de ceilalţi) şi apoi ascultă ce ai avut de spus.

Θ Întreabă-te care este primul pas pe care-l poţi face astăzi, săptămâna aceasta pentru aceea dorinţa şi chiar să-l faci.

Mi-ar fi plăcut pe lângă toate sfaturile despre cum să-ţi stabileşti “obiectivele” să văd mai des o încurajare şi anume să-ţi faci o listă cu activităţile sau lucrurile la care vrei să RENUNŢI.

La ce vrei să spui STOP?

Ce crezi că te trage în jos şi ACUM este momentul să renunţi la acel obicei?

Unul care-mi vine mie în cap este să reduc timpul petrecut pe Facebook şi să-l direcţionez cu eficienţa către evoluţia mea, către dezvoltarea abilitaţilor.

Cireaşa de pe tort

“Un Nou AN începe în fiecare zi…” (Bob Proctor)

Te gândeşti la noul an?! Ce îţi vine în minte?!

Poate un nou început sau la celebrele “dorinţe” pe care ţi le pui în seara de revelion.

Poate te gândeşti la “obiectivele” stabilite anul trecut. Le-ai uitat treptat printre atâtea solicitări şi “probleme”.

Poate îţi aminteşti evenimentele frumoase petrecute cu familia, cu persoana iubită, călătoriile făcute şi promisiunea unui viitor mai bun…

 

Atenţie: 1 Ianuarie este doar o zi din calendar – îi dăm prea multă importanţă şi din fericire putem asocia aceea motivaţie şi entuziasm cu orice altă zi din calendar. Îţi doreşti ca 2014 să fie anul tău cel mai de succes – atunci ACUM este momentul să iei nişte decizii şi să te ţii de ele.

Personal cred că, dacă majoritatea ar avea abundenta financiară, relaţiile dorinţe şi fericire, aceste rânduri ar fi inutile.

Îşi spun că de la anul vor renunţa la fumat, vor face mai mult sport, vor învăţa lucruri noi şi îşi vor dezvolta abilităţii.

“De la anul voi face mai mult!”

Apoi revin la obiceiurile lor de zi cu zi. Schimbările sunt aproape invizibile, chiar dacă intenţiile bune există la fiecare început de an.

Este o gândire falimentară să aştepţi o zi anume pentru a-ţi da ceea ce ai nevoie. Meriţi tot ceea ce este mai bun în fiecare zi, pe tot parcursul anului.

Ai deja tot ce ai nevoie pentru a progresa, ai cele mai bune informaţii, cele mai bune unelte rămâne doar să-ţi respecţi cuvântul faţă de tine şi să faci paşii mici în direcţia dorită, în direcţia “obiectivelor stabilite”.

La final te invit să vizionezi un material video care surprinde esenţa acestor rânduri. L-am urmărit până acum de minim 6 ori pentru a-l înţelege cât mai bine şi a-l folosi în viaţa mea cât mai bine. Durează aproape trei minute şi fie îţi te atrage instant sau îl închizi imediat.

Sorin Mihu ♥

Disclaimer: Am citit un articol ieri care mi-a plăcut foarte mult: “Unde ne sunt bărbaţii?“. Mi-a plăcut ideea de la final scrisă de Sofia Dumitru: generalizările îmi aparţin, evident că fiecare are felul lui unic de a fi, generalizarea este o operaţie a gândirii prin care reuşim să extragem caracteristici generale  cu scopul de face un portret cât mai aproape de realitate.

Te mai întreb încă odată: Cum stai cu “obiectivele tale”. Au elemente comune cu cele menţionate mai sus?

Răspunde mai jos într-un comentariu.

Citeste inca un articol pentru progresul tau:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *