Home » Evolutie » “Vinde-ţi” ceasul de la mână dacă eşti în criză de timp!

Dintr-o discuţie banală ajungem la ceva ce mă captivează, să aflu lucruri, ritualuri şi obiceiuri noi, din lumea largă.

Îmi spune ce cadou primesc cei în prag de pensionare la el în oraş, undeva în sudul Angliei.

Deja îmi treceau prin minte tot felul de obiecte, când îmi spune că de cele mai multe ori se dăruieşte un CEAS.

Îmi întinde mâna mândru să-mi arate că măcar în concediu acest accesoriu îi lipseşte.

Aşa avea senzaţia că este liber şi fără presiune timpului.

Ceasul are rolul lui în societatea actuală. Este o convenţie menită să-ţi facă viaţa mai uşoară, să te organizezi mai bine, să fii mai productiv, să ajungi la ora stabilită la locul de muncă sau la o întâlnire amoroasă.

Te ajută să ţii evidenţa zilelor, anilor…

M-am întrebat după discuţia avută dacă acest ceas este un cadou inspirat.

M-am întrebat dacă un copil mic are nevoie de ceas şi mi-am răspuns negativ. Copilul are nevoie să descopere lucruri noi, să se mişte, să se bucure de viaţă.

Momentul când copilul descoperă ceasul: atunci când începe şcoala şi îi este cerut să ajungă la timp cu ceilalţi.

Trezitul de dimineaţă este mereu o provocare până te înveţi, până devine un obicei puternic, chiar şi atunci depinde cât de târziu te pui la somn.

După şcoală urmează altă provocare, să ajungi la locul de muncă, de cele mai multe ori la o oră fixă.

Ora de trezire este influenţată de traseul pe care îl ai de parcurs până la locul de muncă, câte mijloace de transport ai de schimbat, cât ai de mers pe jos, aglomeraţie, alte condiţii specifice.

Te trezeşti că eşti printre puţinele persoane de pe stradă la ora aceea şi începi să te întrebi “DE CE este nevoie să te trezeşti aşa devreme?!

După mai multe zile de program prelungit, multe solicitări din partea celorlalţi, ore suplimentare neplătite, oboseală, o multe de sarcini care parcă sunt fără sfârşit, trezitul de dimineaţă devine uşor uşor un chin.

Ajungi la un moment dat în care ai impresia că eşti în CRIZĂ DE TIMP.

Ai face atâtea în cele 24 de ore, îţi vine să muţi munţi din loc, să petreci cât mai mult timp cu cei dragi, să termini de citit o carte începută acum două săptămâni, să munceşti la un proiect personal…, însă se pare că timpul este limitat şi  ceasul de la mână, indiferent că este o chinezărie ieftină sau un Rolex are acelaşi rol: să-ţi reamintească cât de departe eşti să faci tot ceea ce ţi-ai propus.

Acum te izbeşti de cât este ceasul la fiecare pas şi tehnologia modernă vine la pachet cu un ceas pe ecran, fie că este vorba de un telefon, laptop, televizor, ipad sau…

Ştii în permanenţă cât este ceasul şi cât mai ai până ajungi în următorul loc. Ştii că mai ai 8 ore până ajungi la acel loc de muncă, la care mergi forţat pentru a-ţi întreţine familia, încă X ore/ zile până pleci în concediu.

Întrebare: CÂND MAI AI TIMP SĂ TE BUCURI DE CE-ŢI SCOATE FIECARE MOMENT ÎN CALE?!

După discuţia avută cu domnul respectiv m-am întrebat CARE ESTE intenţia bună, să dăruieşti un CEAS cuiva în prag de pensionare, care a petrecut atâţia ani de zile în “sistem”.

Încă caut răspunsul, poate mă ajuţi tu, mai jos, într-un comentariu.

Ce am făcut eu între timp cu presiunea timpului?

1. Am detaliat într-un articol cu cele mai importante scuze, “SUNT ÎN CRIZĂ DE TIMP”, nişte paşii de acţiune, linkul articolului este AICI.

2. Am renunţat la ceasul din dreapta jos de la laptop, aşa că de cele mai multe ori când scriu o fac fără presiunea timpului şi-mi dau ocazia să fiu cât mai creativ.

3. Repet cele 3 elemente pe care mi le-am propus să le fac pentru a fi mai prezent vara aceasta.

4. Chiar dacă am o agendă şi un program prestabilit în care respect pe cât pot orele celorlalţi, fac tot posibilul să-mi dau pauze şi momente de respiro.

5. De cele mai multe ori port ceasul de la mâna doar ca accesoriu, fără să uit din 5 în 5 minute la el.

6. Am ascultat de mai multe ori un mesaj despre puterea prezentului, via Eckhart Tolle şi am fost interesat să preiau tot ceea ce mi se potriveşte:

Ce ai de făcut pentru a trăi fără presiunea timpului?

Să-ţi “vinzi” ceasul este o metodă aparent ciudată însă dă-ţi voie să testezi cât mai mult timp ce înseamnă să trăieşti fără presiune şi gândul:

“Cât este ceasul?!”

“Oare am întârziat/ajung la timp?!”

“Am pierdut trenul?!

Păstrează ceasul doar pentru momentele care te ajută în viaţa de zi cu zi, în rest detaşare şi bucurie maximă pentru fiecare clipă petrecută AICI şi ACUM, două cuvinte simple care merită băgate în seamă, eventual simţite pe propria piele.

Cu respect,
Sorin Mihu

PS: Ce soluţii ingenioase ai găsit pentru o mai bună gestionare a timpului?!

Sursă foto: deviantart.com

 

Citeste inca un articol pentru progresul tau:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *