Home » Evolutie » 3 avantaje să mergi prin lume cu zâmbetul pe buze

“Zâmbetul este ca şi gravitatea. Acţionează de la distanţă şi apropie oamenii.” (Mark Amend)

Ideea acestui articol mi-a venit în momentul în care urmăream câteva secvenţe de la Campionatul Mondial de Snooker. Acolo l-am văzut pentru prima oară pe un băiat, Anthony McGill, care era tot un zâmbet. Participa pentru prima oară la campionat şi a reuşit să treacă uşor peste tracul de debut. A reuşit chiar să-l învingă pe câştigătorul de anul trecut, Mark Selby.

Şi ce dacă?! Cu ce te ajută asta pe tine?!

Atitudinea sa mi-a atras cel mai mult atenţia. Indiferent că avea o reuşită sau rata o execuţie, zâmbetul îi era nelipsit de pe faţă. Evident adversari, comentatorii, cei din public erau încântaţi de acest lucru şi-l scoteau în evidenţă de fiecare dată când aveau ocazia.

Ce părere ai despre un om care zâmbeşte?
Când ai văzut ultima oară pe cineva să zâmbească autentic într-o situaţie de viaţă?
Ţie cât de des ţi se lipeşte zâmbetul (sincer) pe fată?

“Distingeţi zâmbetul care curge din inimă, de rânjetul unei măşti!” (Elena Stan)

Imaginează-ţi o zi ploioasă. Majoritatea oamenilor merg grăbiţi către treburile lor şi sentimentul de apăsare se simte în aer. Se trezeşte un bărbat să încerce un mic experiment. Îi întreabă pe trecători, pentru început, cum se simt şi alte întrebări generale. Apoi le propune să testeze ce efecte poate avea un simplu creion (sterilizat) în momentul în care-l aşezi între dinţi. După câteva minute starea de spirit a participanţilor era mult mai bună şi unii chiar zâmbeau (AICI este un video scurt unde se poate viziona micul experiment).

Este simplu de observat că cea mai mare parte a copiilor au această trăsătură de caracter, la adulţi se discută prea mult despre “context”, grija ce vor spune ceilalţi sau cât de “nebun” eşti considerat dacă zâmbeşti mai des.

“Învaţă să ai mereu un zâmbet ascuns în inimă.” (Arsenie Papacioc)

Înainte de a specifica cele 3 avantaje, zâmbetul este o ceva personal şi mi se pare important să zâmbeşti când simţi asta (cu cât repeţi mai des, cu atât mai uşor îţi este).

1. Tot ceea ce faci pare şi va fi uşor.

De fiecare dată când începi o activitate nouă la muncă sau în timpul liber ai nevoie de un anumit timp să te ajustezi, să înveţi cum se face, să devii bun la acel lucru. La început ţi se pare ciudat, simţi teama şi anxietatea firească procesului de învăţare iar un zâmbet te poate ajuta să treci mai uşor peste această perioadă.

Experimentele ştiinţifice (link) spun că între stres şi zâmbet este o strânsă legătură, îţi rămâne să testezi pe propria piele să vezi cum funcţionează pentru tine.

2. Un zâmbet are marele avantaj de a fi molipsitor.

Un zâmbet oferit din inimă produce o reacție în lanț de zâmbete,cel care primește zâmbetul tău va dărui și el,la rândul lui,un zâmbet altcuivași tot așa.Cu cât sunt mai mulți oameni care zâmbesc din suflet cu atât „epidemia” va fi mai mare.„Infectați” lumea cu zâmbetul vostru. ~ Viorel Hluscu

3. Cred că zâmbetul are puterea de a ne transforma în oameni mai pozitivi, mai fericiţi . Potrivit unui studiu cei ce zâmbesc mai mult, trăiesc mai mult! ~ Nicoleta Milea

Mai sunt şi alte avantaje (dezavantaje), mai bine ne concentrăm pe cine suntem şi ce fel de oameni devenim.

Zâmbeşte-i vieţii pentru ca ea să-ţi zâmbească la rândul ei.

🙂

Sorin Mihu

PS: Merită o încercare experimentul cu creionul în faţa oglinzii?

Citeste inca un articol pentru progresul tau:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *